Subcategory poster

Frikadeller

Kært barn har mange navne – og köttbullar, kofta og keftedes er blot nogle af dem, der bruges rundt omkring i verden. Her i Danmark går de under navnet frikadeller, og den klassiske version, der er lavet af bl.a. svinekød, er en sand klassiker og en ret, der tit kommer på de danske spiseborde til aftensmad. Frikadeller kan let fryses ned, så ved at lave en dobbeltportion, kan du nemt sikre hovedretten til flere aftener.

FRIKADELLER, SOM VI KENDER DEM

Den klassiske og gammeldags opskrift på frikadeller, som vi måske bedst kender dem, lyder på lige dele hakket svinekød og kalvekød, hakket løg, mælk, æg og mel, havregryn eller rasp. Denne opskrift er måske også den, mormor har brugt, når hun har fået os til at udbryde ved flere lejligheder at ”mormors frikadeller er de bedste”. Frikadeller kan dog varieres i det uendelige og ved at udskifte forskellige krydderier og enkelte dele i opskriften, kan du lave dine helt egne, der også vil kunne begejstre hele selskabet. Hvis du mangler en opskrift på de helt klassiske frikadeller, kan du se denne version med kartofler og sauce, bagte rødbeder og surt.

DET PERFEKTE TILBEHØR

Ligesom der er mange måder at lave frikadellerne på afhængig af hvor i verden, du befinder dig, er der også forskel på hvilket tilbehør, man serverer til frikadellerne. Det mest klassiske tilbehør her i Danmark er kartoffelsalat, der sammen med frikadellerne udgør en traditionel ret, der leder tankerne mod forår og sommer. I vinterhalvåret er frikadellerne ofte i et lidt tungere selskab i form af rødkål, kogte kartofler og ikke mindst brun sovs eller også med fx stuvet hvidkål. Herudover er agurkesalat også et lækkert tilbehør til frikadellerne og gerne i en bolle – så har du nemlig en klassisk frikadellesandwich, der kan betegnes som en dansk version af burgeren.

ORIENTALSKE OG EKSOTISKE FRIKADELLER

Lad dig inspirere af eksotiske himmelstrøg, hvis du skal variere frikadellerne, når du skal lave dem til aftensmad. Det kan du fx gøre ved at tilføje den klassiske frikadellefars forskellige krydderier og smagsgivere, hvorved du kan lave frikadeller med lige den smag, du bedst kan lide. Du kan også se denne opskrift på kinesiske sichuanfrikadeller med chili og ingefær, der med den stærke chili og ligeså kraftige ingefær udfordrer smagsløgene. Se vores mange spændende frikadelleopskrifter, der bl.a. byder på kofta med agurkeraitha, tomatsalsa og naanbrød og flirtende frikadeller med grønt, der også serveres med naanbrød.

MED KYLLING, FISK ELLER HELT VEGETARISK

Hvis du af den ene eller anden grund ikke spiser svinekød, kan frikadellerne naturligvis også laves med andre typer af hakket kød, ligesom de kan laves med køderstatningsprodukter. En lige så kendt klassiker som de klassiske frikadeller er fiskefrikadellerne, der traditionelt spises med remoulade. Kyllingefrikadeller – eller kyllingedeller, som de også kaldes – er endnu en lækker frikadellevariant, der også har masser af variationsmuligheder. Prøv fx disse kyllingedeller med frisk råkostsalat, kartofler og persillesovs. Spiser du slet ikke kød, eller gerne vil lave et vegetarisk måltid, kan du få inspiration i denne opskrift på veggie thaideller con soy med spicy kålsalat, der er lavet af det vegetariske køderstatningsprodukt, veggie.