Subcategory poster

Karbonader

Leder du efter en ret, som hele familien kan lide? Så kig med her. Det er sjældent, du hører om nogen, der ikke kan lide karbonader. Den traditionelle, lækre ret falder i smag hos de fleste, både børn, unge og ældre.

KARBONADER - EN VASKEÆGTE FAMILIEFAVORIT

Nogle serverer ofte karbonader som en tilbagevendende favorit. Andre synes, at karbonader er gammeldags og spiser kun retten, når mormor serverer den. Det er en skam. For selvom karbonader ikke er nogen ny og moderne ret, så smager det virkelig lækkert, og du kan lave retten i forskellige udgaver afhængigt af, hvad du bedst kan lide, og hvor sundt det skal være.
Her har vi samlet vores bedste opskrifter på karbonader – eller krebinetter, om du vil. Nogle mener, at de to navne dækker over forskellige retter, mens andre mener, at det er to sider af samme sag. Uanset hvad, får du her nogle nemme opskrifter på begge.

KARBONADER - TRADITIONELT OG SUNDT

Karbonader er en traditionel, dansk ret. Det er også en sund ret. Selvom det traditionelle, danske køkken ikke nødvendigvis forbindes med sundhed, så kan karbonader sagtens indgå i en sund og varieret kost. For eksempel kan du vælge kødet, der indeholder sunde proteiner, i en fedtfattig udgave. Derudover har du mange muligheder for at servere karbonaderne sammen med grønt tilbehør. Herunder giver vi nogle forskellige forslag.
Det klassiske tilbehør er kartofler og stuvet grønt, fx stuvede ærter og gulerødder, sukkerærter og persillerod eller pastinak. Du kan også vende dine kogte grøntsager i lidt yoghurt sammen med presset hvidløg og hakkede krydderurter, så tilbehøret bliver cremet grønt. Eller hvad med at give kartoflerne selskab af andre, sunde rodfrugter, fx broccoli, i en lækker rodfrugtmos?

Hvis du ikke er så meget til svinekød, så kan du med fordel skifte kødet ud med fisk og lave fiskekrebinetter. Så får du en god portion af de livsnødvendige omega-3 fedtsyrer, der findes i fiskeolie. De flerumættede fedtsyrer har stor betydning for, at hjerte, hjerne og led fungerer optimalt. Her er nogle af fiskeoliens gavnlige virkninger:


· Fiskeolie stabiliserer hjerterytmen
· Fiskeolie mindsker risikoen for blodpropper
· Fiskeolie sænker blodtrykket
· Fiskeolie virker antiinflammatorisk, dvs. dæmper betændelse

KARBONADER OG KREBINETTER - ER DER FORSKEL?

Der er delte holdninger til, hvorvidt karbonader og krebinetter faktisk er én og samme ret, eller om der er forskel på de to retter – og hvad denne forskel i så fald består i.
De, der mener, at krebinetter og karbonader er det samme, har en teori om, at navneforskellen skyldes regionale sprogforskelle. Jyderne skulle således kalde de panerede bøffer for karbonader, mens fynboer og sjællændere skulle kalde bøfferne for krebinetter.
De, der mener, at retterne er forskellige, trækker på tråde fra retternes oprindelseslande. For selvom begge retter i dag anses for at være traditionelle, danske retter, så stammer de faktisk begge fra udlandet. Karbonader og krebinetter har rødder i hvert sit land, nemlig henholdsvis Italien og Frankrig. Karbonader kommer af det italienske ord carbonata, der betyder ”kul”. Oprindeligt stegte man nemlig karbonader over kul. Krebinetter derimod stammer fra det franske ord crépine, der betyder ”fedtnet”. Franskmændene svøbte efter sigende krebinetterne i et sådant net, inden de blev stegt.
Der er også nogle, der mener, at der er forskel på bøffernes form afhængigt af, om der er tale om karbonader eller krebinetter. Karbonadens korrekte form skulle dermed være flad og rund, mens krebinettens form skulle være flad og oval.
Uanset navn, form og oprindelsesland, så smager både karbonader og krebinetter fantastisk. Vi vil ikke gøre os til overdommere over, om der er forskel eller ej, så vi har her på siden samlet et udvalg af nemme og gode opskrifter på både karbonader og krebinetter. Så lader vi det være op til dig at vælge den opskrift, du selv bedst kan lide.

LEDER DU OFTE EFTER OPSKRIFTER ONLINE?

Hvis du tit kigger efter nye opskrifter online, så er RetNemt.dk det helt rigtige sted at Hvis du tit kigger efter nye opskrifter online, så er RetNemt.dk det helt rigtige sted at lede. Vi har over 800 forskellige opskrifter at vælge mellem, så du kan med garanti finde inspiration til nye, nemme retter i vores univers af mad. Her kan du se alle vores opskrifter og nemt klikke dig frem til den opskrift, du vil afprøve i dag.

Vil du gøre det endnu nemmere for dig selv? Du kan slippe for selv at lede efter nye opskrifter hver dag og i stedet lade os udvikle og udvælge opskrifter for dig. Hos Retnemt.dk leverer vi både opskrifter og de nødvendige råvarer til retterne lige til din hoveddør. Konceptet kalder vi for måltidskasser. Måltidskasserne indeholder varierende og inspirerende opskrifter på smagfuld, sund og nem hverdagsmad. Det bliver ikke meget nemmere.