Sæsonens grøntsager - efterårets lækreste smagsoplevelser

Når du vælger sæsonens grøntsager, får du mest ud af grøntsagernes smag og næringsindhold. Efteråret byder på masser af friske grøntsager, der giver god smag af efterår på tallerkenen. Her får du vores bedste bud på lækre retter med efterårets lækreste grøntsager.

Sæsonens grøntsager

Efterårets grøntsager byder på masser af næring og kulinariske muligheder. Ristede rodfrugter med et drys krydderurter fungerer perfekt som tilbehør. Du kan også vælge at erstatte de klassiske pommes frites med ovnstegte rodfrugter. Har du lyst til varm suppe, kan du med en lækker græskarsuppe skabe masser af madhygge rundt om spisebordet på en kold efterårsaften. Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan pifte dine efterårsretter op med sæsonens lækreste grøntsager.

Her får du vores bedste bud på lækre retter med alle efterårets lækre grøntsager i sæson.

Rødbeder

Denne farverige grøntsag er at finde i mange køkkener i efteråret. Rødbeder indeholder godt med C-vitamin og kalium, og kan nydes i salater, supper eller som tilbehør. Er du også vild med rødbeder, kan du med fordel prøve kræfter med nogle af disse lækre retter med rødbeder.

Grøntsager i sæson om efteråret
Rødbedebøf med perlespelt og pæresalat.

Græskar

En anden populær grøntsag i efteråret er græskar, og det er altså ikke kun fordi den er sjov at udhule og dekorere til Halloween. Græskar er en alsidig grøntsag, der kan bruges i en række forskellige retter - lige fra supper og gryderetter til bagværk og desserter. Græskar er desuden en fremragende kilde til vitamin A, fibre og kalium. Græskarkernerne er også spiselige og kan ristes som snack. Her har du nogle skønne eksempler på efterårsretter med græskar.

Gulerødder

Gulerødder er en klar favorit blandt danskerne og er desuden også en fremragende kilde til fibre, C-vitamin og kalium. Gulerødder kan tilberedes på mange forskellige måder og fungerer derfor godt i langt de fleste retter. Her er blot nogle eksempler.

Grøntsager i sæson om efteråret
Kylling korma med sesam stegte gulerødder.

Pastinak

Ligesom gulerødder har pastinak et højt indhold af C-vitamin og kalium. De har en dejlig sød smag og kan tilberedes på mange forskellige måder. Du kan for eksempel lave bruge pastinak til at lækre sprøde rodfrugtsfritter i ovnen eller mose dem til en lækker pastinakpuré. Mulighederne er mange, så hvis du synes godt om pastinakkens søde smag, er der rig mulighed for at bruge den i dine efterårsretter. Prøv for eksempel disse lækre retter med pastinak.

Grønkål

Grønkål er rig på C-vitamin, K-vitamin og jern og kan anvendes på mange forskellige måder i dine efterårsretter. Du kan for eksempel lave en lækker pastaret med grønkål eller lave sprøde grønkålschips i ovnen som tilbehør til maden eller som en separat sund snack. Her er nogle lækre eksempler på efterårsretter med grønkål.

Grøntsager i sæson om efteråret
Svampefettuccine med kyllingeinderfilet og grønkål.

Porrer

Denne alsidige grøntsag hører til løgfamilien og kan bruges i bl.a. supper, gryderetter eller som tilbehør.

Ud over disse grøntsager er der også rigeligt med æbler og pærer om efteråret, som kan nydes som en frisk snack eller bruges i desserter for en sød eller syrlig smag.

Grøntsager i sæson om efteråret
Chilikylling med porre og ovnbagte kartofler.

Spidskål

Spidskål er endnu en grøntsag med mange tilberedningsmuligheder. Du kan for eksempel bruge spidskål i salater, wokretter, gryderetter eller som spidskålsslaw i en saftig burger. Er du vild med spidskål, anbefaler vi at prøve nogle af disse skønne efterårsretter med spidskål.

Øvrige råvarer med sæson i efteråret

Udover ovenstående grøntsager er der også rigeligt med æbler og pærer om efteråret, som kan nydes som en frisk snack eller bruges i desserter for en sød eller syrlig smag. Også svampe har sæson i efteråret, hvor den bidrager med masser af god smag til diverse efterårsretter.

Kartofler betragtes ikke som en grøntsag grundet deres høje indhold af stivelse og lave indhold af bioaktive stoffer. Dog indgår kartofler som en ingrediens i utallige efterårsretter, hvorfor kartofler selvfølgelig ikke kunne udelades i denne artikel. De kan koges, moses, bages og steges og fungerer godt som tilbehør til langt de fleste efterårsretter. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan bruge kartofler til at give god smag af efterår på tallerkenen.

Vil du have mere inspiration til lækre retter med efterårets sæsonbestemte grøntsager? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder mere end 800 opskrifter, der kan give dig masser af inspiration til spændende retter med masser af smag fra sæsonens bedste grøntsager.

Hos RetNemt ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at lave sund og velsmagende aftensmad for hele familien. Med frit valg mellem 60 forskellige retter hver uge er der altid noget for enhver smag, så du kan prøve en masse forskelligt og få lækre smagsoplevelser på tallerkenen hver uge.