Grøntsager i sæson - smag på vinterens lækreste grøntsager
Den danske vinter byder på masser af lækre grøntsager og kulinariske muligheder, der giver gode smagsoplevelser på tallerkenen. Her får du vores bedste bud på lækre retter med vinterens grøntsager i sæson.
Vintermånedernes grøntsager i sæson
Vintermånederne byder på masser af lækre grøntsager lige fra kål og gulerødder til pastinak og løg, som du kan bruge til at give masser af god smag til dine vinterretter. Har du helt styr på, hvilke grøntsager der er i sæson om vinteren? Hvis ikke, så får du her et overblik over nogle af de lækre grøntsager i sæson, som du kan bruge i madlavningen i vintermånederne.
Kål
Kål må siges at være en alsidig grøntsag, der findes i mange forskellige varianter, såsom hvid-, rød-, grøn- og spidskål. Kål er en fantastisk kilde til C-vitamin, K-vitamin og fibre. Faktisk kan du bruge kål på rigtig mange forskellige måder i din madlavning, hvilket gør denne grøntsag særligt populær hjemme i de danske køkkener. Her er nogle eksempler på skønne vinterretter med kål.
- Medisterpølse med stuvet spidskål og grov mos
- Simregryde med skinketern, æbler og hvidkål
- Røget paprikaschnitzel med butterbeancreme, spansk kål og groft brød
- Hakkebøf med stegt spidskål, kartoffelmos og tyttebær
- Svinemørbrad med miso-champignonsauce og kålchips
Gulerod
Gulerødder er endnu en favorit blandt danskerne, og det forstår man godt. Gulerødder er nemlig rige på bl.a. K-vitamin og fibre, og så kan de anvendes på mange forskellige måder i madlavningen. Så uanset om du tænker at lave suppe, gryderetter eller salater til aftensmad, kan du næsten altid tænke gulerødder ind i dine retter på den ene eller anden måde. Her er blot nogle eksempler på velsmagende vinterretter med gulerødder.
- Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler
- Urtebøffer med lynstegte rødder og små kartofler
- Quick bøf stroganoff med grov mos
Pastinak
Med sin søde og milde smag tilføjer pastinakker et lækkert twist til dine vinterretter. Prøv for eksempel at lave sprøde pastinakfritter i ovnen eller lav en lækker pastinakpuré som tilbehør til en god bøf. Her er nogle eksempler på vinterretter med pastinak.
Løg
Løg er en uundværlig grøntsag i køkkenet, og du har helt sikkert allerede løg liggende derhjemme i køkkenet. Hvorfor? Fordi løg bidrager med masser af god smag til dine retter. Løg kan både bruges som krydderi og som grøntsag, alt efter hvilken ret du vil lave og om løg er en af hovedingredienserne i maden eller om det skal bruges til at skrue op for den gode smag. Her er nogle lækre eksempler på retter med løg.
- Mørbradbøffer med bløde løg
- Cheeseburger med karameliseret løg og kartoffelbåde
- Flammkuchen med bacon og løg
- Karbonader med stegte løg, tyttebær og svampesauce
- Løgtærte med grønkål
Knoldselleri
Knoldselleri er rig på blandt andet vitamin K og C og må siges at være en alsidig rodfrugt, der kan bruges i mange forskellige retter. Her er blot et udpluk af de lækre retter, du kan lave med knoldselleri.
- Små krebinetter med perlespeltsalat og stegt knoldselleri
- Pocheret hvid fisk med selleripuré
- Oksecuvette med rodfrugtmos og stegte æbler
Rødbede
Rødbeder er rige på både C-vitamin og kalium, og kan anvendes på mange forskellige måder i madlavningen. Har du allerede rødbeder liggende derhjemme i køkkenet, kan du prøve at lave nogle af disse skønne vinterretter med rødbeder. Du vil ikke fortryde det!
- Ovnbagt fisk med sennepsdressing og syltede rødbeder
- Rødbedebøf med kartoffelpuré og pæresalat
- Klassiske frikadeller med bagte rødbeder
- Svinekoteletter med bagte rødbeder og timiankartofler
- Bøf Lindstrøm-burger med rødbederaita
Jordskok
Godt nok er denne rodfrugt lidt vanskelig at skrælle grundet dens små runde knolde, men den sødlige og nøddeagtige smag gør det hele værd. Nogle af de klassiske og mest populære retter, du kan lave med jordskokker, er jordskokkesuppe og bagte jordskokker, der begge smager helt fantastisk. Er du også glad for jordskokker, får du her vores bedste bud på lækre vinterretter med jordskokker.
- Jordskokkesuppe med kylling og lufttørret skinke
- Mørbrad med glaserede rødløg og jordskokker
- Svinemørbrad med portvinscreme og sauté af jordskokker og spinat
- Risotto med stegte jordskokker og markchampignon
Kartofler
Ganske vist betragtes kartofler ikke som en grøntsag grundet deres høje indhold af stivelse og lave indhold af bioaktive stoffer, men eftersom kartofler fungerer godt i utallige vinterretter, kunne vi selvfølgelig ikke undlade at inkludere kartofler i denne artikel. Her er blot et udpluk af lækre vinteretter med kartofler.
- Chilikylling med porre og ovnstegte kartofler
- Medister med grønlangkål og kartofler
- Burger med krydret cornflakeskylling med ovnbagte kartofler
- Balsamicokylling med rosmarinkartofler og blomkål
- Knuste kartofler med kylling, valnødder og sennepsvinaigrette
Vil du have mere inspiration til lækre retter med vintersæsonens grøntsager? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder mere end 800 opskrifter, der kan give dig masser af inspiration til spændende retter med masser af smag fra sæsonens bedste grøntsager.
Hos RetNemt ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at lave sund og velsmagende aftensmad for hele familien. Med frit valg mellem 40 forskellige retter hver uge er der altid noget for enhver smag, så du kan prøve en masse forskelligt og få lækre smagsoplevelser på tallerkenen hver uge.
Prøv en måltidskasse nu