Boller i karry

Boller i karry er én af de retter, som alle kan lide. Faktisk vil vi vove den påstand, at boller i karry er en klassiker i det danske køkken. Det er på trods af, at karryen kommer langvejs fra, og er et krydderi, som ikke har særlig meget med de traditionelle, danske køkkener at gøre. Man mener, at retten vandt indpas i det danske køkken omkring år 1935, og den krydrede ret er dermed blevet nydt igen og igen i generationer. Mon ikke, det hænger sammen med, at boller i karry er en vaskeægte familieret, som langt de fleste elsker?

En simpel ret

Boller i karry er en enkel ret, og den er let at lave. Du kan nemt variere retten efter smag og behag. Er du til stærkt krydret mad, der bider på tungen? Så brug en spicy karry, og tilsæt frisk, finthakket chili. Skal børnene også kunne spise med? Så drop chilien, og skift den kraftige karry ud med en mere mild udgave.

Du kan også variere indholdet i karrysovsen. Mange laver boller i karry med hakkede æbler i. Det søde fra æblerne skaber nemlig en god balance til den stærke karry. Men hvorfor ikke prøve med pærer i stedet? Eller, hvis kød og karrysovs til ris alene bliver for tungt for dig, så snit nogle grøntsager, eksempelvis gulerødder og blomkål, og snig lidt flere sunde vitaminer ind i retten.

Er du ikke så meget for at eksperimentere med madlavningen på egen hånd? Så prøv en af vores nemme opskrifter på boller i karry her. De vejleder dig trin for trin gennem tilberedningen. Dét er nemt.

Boller i karry – nemme opskrifter

Leder du efter en opskrift på klassisk boller i karry? Eller har du lavet den velkendte, gule gryderet mange gange før og leder efter inspiration til, hvordan du kan servere den på en ny måde? Vi har opskrifter til både den garvede karrykok, der vil servere anderledes gæstemad, og til nybegynderen, der er ude efter en lækker hverdagsret.

Hvis det er den originale, danske middagsret, du vil give dig i kast med, så prøv for eksempel denne opskrift på boller i karry lavet helt fra bunden. Den forklarer, hvordan du selv laver de lækre kødboller til boller i karry. Som vi foreslår i opskriften, kan du peppe retten op ved at servere den med en klat mangochutney. Chutney findes både i stærke og milde udgaver, og sidder der børn med ved bordet, vil de med stor sandsynlighed være vilde med den søde smag af mango.

Skal det gå ekstra hurtigt? Så er det ok at ”snyde” lidt og opvarme en færdiglavet portion. Her giver vi opskriften på boller i karry med æble, hvor dine kødboller i karry er tilberedt på forhånd.

Hvis det derimod er en anderledes udgave af boller i karry, du leder efter, så prøv Cofocos opskrift på boller i karry som ristaffel. Den tilberedes med Cofocos egen færdigret som hovedingrediens, men serveres med masser af lækkert, friskt tilbehør med en snert af sødme. Denne ristaffel smager virkelig godt og kan også sagtens serveres til gæster. Får du gæster på besøg, pynter du bare med lidt frisk koriander og hakkede cashewnødder og voilá – middagen er serveret.

Hvilken slags ris skal du vælge?

Risene har en betydelig plads i denne lækre karryret, men ris er ikke bare ris. Der findes mange forskellige slags ris. Overordnet, og lidt forenklet, findes der to slags:
● Langkornet ris, som man for eksempel bruger som tilbehør til gryderetter.
● Rundkornet ris til grød og risotto.

På supermarkedets hylder støder du oftest ind i de langkornede basmatiris og jasminris. Basmatiris bruger man i det indiske køkken, mens jasminris benyttes i eksempelvis det kinesiske køkken. Når du skal vælge ris til denne karrysovs, anbefaler vi, at du bruger basmatiris, fordi det skaber en rød tråd til Indien sammen med karryen.

Men da boller i karry jo er en ganske fordansket udgave af en indiskinspireret ret, kan du i princippet bruge lige den slags ris, du selv bedst kan lide, eller hvad du nu har liggende i køkkenskuffen. Skal det være så nemt som muligt, er ris i kogeposer en oplagt mulighed – så behøver du ikke være påpasselig med at dosere mængden af ris og vand i forhold til hinanden.

Få mere inspiration til madlavningen

Har du brug for inspiration til madlavningen derhjemme? Prøv en af vores spændende måltidskasser med både klassiske og nye retter. Hver kasse indeholder nemme opskrifter og alle de ingredienser, du skal bruge til at lave sund, hurtig og velsmagende mad i hverdagen.