RetNemts guide til gochujang chilipasta

RetNemts guide til gochujang chilipasta

Du har måske hørt om den koreanske chilipasta kaldet gochujang, men hvad er det, hvordan bruges det, og hvilke retter kan den egentlig bruges i? Alle disse spørgsmål vil vi svare på i denne artikel.

Hvad er gochujang?

Gochujang er en stærk og krydret chilipasta, der er en grundlæggende ingrediens i det koreanske køkken. Chilipastaen har en lækker og kompleks smagsprofil med en fin balance mellem sødme, salthed, varme og umami. Den kan bruges både til at tilføje smag og farve til en række retter i det koreanske køkken.

5 favoritter fra det koreanske køkken

Karakteristiske smage i gochujang

  • Varme: Den primære ingrediens i gochujang er chilipeber, som giver chilipastaen en intens krydrethed.
  • Sødme: Sukker eller rissukker tilsættes ofte til gochujang. Sukkeret balancerer den intense krydrethed med et strejf af sødme.
  • Umami: Traditionelle opskrifter på gochujang omfatter fermenteret sojabønnepasta (doenjang) og fermenteret ris. De fermenterede ingredienser giver chilipastaen en dyb og rig smag af umami.
  • Salt: Salt tilsættes til gochujang for at balancere de andre smagsvarianter.

Gochujang bruges i en lang række koreanske retter, hvor den løfter smagen til et helt nyt niveau. Den kan for eksempel bruges som en smagsgivende ingrediens i saucer, marinader og supper og er blandt andet en uundværlig ingrediens i bulgogi, bibimbap og kimchi. Fordi gochujang har en unik smagsprofil er den også begyndt at blive brugt i andre verdenskøkkener uden for Koreas grænser.

Vil du have mere inspiration til traditionel koreansk madlavning? Med disse fem retter kan du udvide din madhorisont og opleve nogle af Koreas lækreste madtraditioner.

Oplev Koreas lækreste madtraditioner