3 populære krydderier i koreansk mad

3 populære krydderier i koreansk mad

Er du nysgerrig på, hvad der gør koreansk mad unik? Så er du kommet til det rette sted! I denne artikel skal vi se nærmere på tre populære krydderier, der alle er uundværlige i det koreanske køkken: sesamolie, soja og gochujang.

Frit valg mellem 60 retter

Tre nøgleingredienser i koreansk mad

Sesamolie, soja og gochujang udgør tre nøgleingredienser i det koreanske køkken. Læs med her for at finde ud af, hvordan du kan bruge disse populære ingredienser i madlavningen til at give dine koreanske retter et smagsmæssigt løft, der giver en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Er du vild med koreansk mad? Så har vi gode nyheder til dig! Vi har sat Korea på menuen med fem lækre retter, der bringer de autentiske smage og madtraditioner fra Korea hjem til dig.

Sesamolie

Sesamolie tilføjer en unik smagsdimension til mange koreanske retter. Den har en dyb og nøddeagtig smag med et karakteristisk strejf af umami. I det koreanske køkken bruges ristet sesamolie i modsætning til den koldpressede, lettere variant. Risteprocessen giver sesamolien sin gyldenbrune farve og karakteristiske smag. I det koreanske køkken bruges sesamolie både som smagsstof og som tilbehør. Sesamolie er en almindelig ingrediens i alt fra salatdressinger til marinader og saucer. Et eksempel er den populære koreanske ret bibimbap, hvor sesamolien forstærker smagen af grøntsager, kød og ris.

På billedet ses et eksempel på en koreansk ret, hvor sesamolien giver et smagsmæssigt løft til retten. Nemlig bibimbap med sojastegte svampe, kimchi og stegt æg.
På billedet ses et eksempel på en koreansk ret, hvor sesamolien giver et smagsmæssigt løft til retten. Nemlig bibimbap med sojastegte svampe, kimchi og stegt æg.

Vil du afprøve koreansk madlavning hjemme i eget køkken? Med disse fem autentiske koreanske retter kan du forkæle smagsløgene med nogle af Koreas lækreste madtraditioner.

Soja

Soja er et kerneelement i koreansk madkultur. Den kommer i en række forskellige varianter, herunder gukganjang (mørk soja) og jin-ganjang (lys soja). Gukganjang bruges især til at tilføje dybde og umami til supper og gryderetter, mens jin-ganjang kan bruges i marinader, dressinger, som dip og som krydderi. Koreansk soja er altså perfekt til at give både smag og farve til supper, gryderetter, marinader og saucer, hvor dens komplekse smagsprofil bidrager til en unik og autentisk smagsoplevelse i traditionelle koreanske retter som japchae (sojamarinerede nudler) og bulgogi (marineret og grillet kød). Hvis du ikke har koreansk soja derhjemme, kan du erstatte den med japansk soja. Koreansk soja er lidt sødere i smagen, men ellers er smagsprofilen meget ens.

Bulgogi – marineret svinekam med pære, pak choy og sesam-mayonnaise. I denne ret indgår soja som en kerneingrediens i marinaden, der giver kødet sin uimodståelige smag.
Bulgogi – marineret svinekam med pære, pak choy og sesam-mayonnaise. I denne ret indgår soja som en kerneingrediens i marinaden, der giver kødet sin uimodståelige smag.

Gochujang

Gochujang er en stærk og krydret chilipasta med en kompleks og unik smagsprofil. Chilipasta er en grundpille i det koreanske køkken og en af grundene til, at koreansk mad er blevet en populær madkultur verden over. Chilipastaen er blandt andet en vigtig ingrediens i populære koreanske retter som bibimbap, tteokbokki og buldak. Gochujang har en intens og stærk smag, der tilføjer varme og krydrethed til saucer, marinader, supper og gryderetter. Chilipastaen kan også bruges som base i en velsmagende dip-sauce. Bland for eksempel chilipastaen med sesamolie, riseddike og honning, og så har du en stærk men sød dip-sauce med en tydelig smag af umami. Nyd dippen med friske, sauterede eller stegte grøntsager for en lækker snack.

På billedet ses et herligt eksempel på en traditionel koreansk ret: buldak – ildkylling med gochujang, mozzarella, sesamfrø og koreansk coleslaw. I retten bruges gochujang som en base for en velsmagende ingefærsauce, der giver kyllingen sin stærke og rige smag.
På billedet ses et herligt eksempel på en traditionel koreansk ret: buldak – ildkylling med gochujang, mozzarella, sesamfrø og koreansk coleslaw. I retten bruges gochujang som en base for en velsmagende ingefærsauce, der giver kyllingen sin stærke og rige smag.

Det koreanske køkken har uendeligt meget at byde på. Kunne du tænke dig at opleve Koreas unikke madkultur hjemme i eget køkken, må du bare prøve disse fem opskrifter på traditionelle og smagfulde koreanske retter. Du vil ikke fortryde det!