Gode grøntsager til børn

Enkel guide: Gode grøntsager til børn

Hvorfor er det, at så mange børn er skeptiske over for grøntsager? Grøntsager er rige på fibre og en vigtig kilde til en lang række næringsstoffer, som vi har brug for. Faktisk er der en helt naturlig årsag til, at mange børn ikke kan lide grøntsager. De kan have smagsløg, der gør dem ekstra følsomme over for bitter smag. Mange grøntsager, som vi voksne ikke tænker på som værende bitre, opfattes sådan af børn. Broccoli og salat er eksempler på grøntsager, som børn kan have svært ved at spise. I denne artikel giver vi hos RetNemt vores bedste tips til at få børnene til at spise flere grøntsager.

Introducer langsomt nye grøntsager

En måde at få børn til at spise grøntsager er ved at have dem som en naturlig del af hvert måltid. Børn er ofte skeptiske over for innovative retter med grøntsager. Grøntsager betragtes heller ikke som ”almindelig mad” på samme måde som for eksempel ris og pasta (eller hvad man nu plejer at spise mindst en gang om ugen). Derfor er det altid en god ide langsomt at introducere dit barn for nye grøntsager, så de ikke bliver overvældet og får chancen for at lære hver grøntsag bedre at kende. Hvis du introducerer for mange nye grøntsager på én gang, er der risiko for at dit barn aldrig vænner sig til nogen grøntsag.

Vidste du, at du med en måltidskasse kan gøre det pærelet at servere nem og familievenlig hverdagsmad med masser af friske grøntsager? Gå til ugens menu for at se det spændende udvalg af lækre børnevenlige retter, der giver gode smagsoplevelser på tallerkenen.

Se ugens menu

Forslag til sjove grøntsager til børn

Faktisk har grøntsager gode betingelser for at blive et hit hos børn, hvis blot de præsenteres på en attraktiv og sjov måde. Grøntsager er ofte farverige og har en flot form, der giver dem deres karakteristiske udseende. At grøntsagerne ser spændende ud, samtidig med at de er velkendt, er en fordel. Grøntsager kan hurtigt få en sjov form, alt efter hvordan du skærer dem ud. Eksperimenter gerne med grøntsagerne ved at skære dem ud i forskellige former og figurer for at give grøntsagerne et inspirerende og appetitligt udseende, der giver børnene lyst til at smage dem.

Naturligt søde grøntsager

Et godt tip, når det kommer til grøntsager til børn, er at vælge dem, der er naturligt søde. Gulerødder, grønne ærter og peberfrugter er gode eksempler. Derudover er det værd at bemærke, at rå grøntsager med en smag, som barnet normalt ikke bryder sig om, ofte bliver mildere i smagen under tilberedning. Gulerødder er et godt eksempel.

Flere smarte strategier, der virker

At ”skjule” grøntsager er en anden klassiker. Hvis du river nogle grøntsager og kommer i kødsovsen eller i frikadellerne, får de måske en anden farve, og før eller siden holder barnet op med at tænke på det som noget, man skal være mistænksom over for. Et andet tip, der måske føles lidt underligt i starten, men som fungerer rigtig godt for yngre børn, er at give dem grøntsager i starten af måltidet. Her er de mest sultne, og sandsynligheden for at de smager på grøntsagerne er større, end når de allerede er mætte.

Savner du inspiration til børnevenlige retter med masser af frisk grønt? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder et hav af lækre opskrifter på klassiske familiefavoritter med friske grøntsager, såsom boller i karry, pastasalat, madpandekager og meget mere.

Få mere inspiration til børnevenlige retter