Sunde mad til børn

Sund mad til børn

Børn vokser og bruger meget energi, når de leger, lærer og udvikler sig. Derfor er det med en varieret kost, så børnene får sund og nærende mad morgen, middag og aften. Her finder du masser af inspiration til sund mad til børn.

Hvad er sund mad til børn?

Nøglen til at lave sund mad til børn er at forsøge at inkludere en række forskellige fødevarer i hverdagsmaden for at dække alle børnenes næringsbehov. Når det kommer til sund mad til børn, gælder der de samme principper som ved god mad til voksne: masser af frugt og grønt, fibre, fuldkorn og vitaminer – og mindre sukker, mættet fedt og tomme kalorier. Fisk er et godt eksempel på sund mad til børn. Ligesom avocadoer, oliven og nødder indeholder fisk gode fedtstoffer. Et andet eksempel er fuldkornspasta og -ris, der mætter længe og indeholder flere mineraler og vitaminer end de hvide udgaver. Ved at sørge for, at børn får en varieret kost allerede fra en tidlig alder, er der gode chancer for, at de udvikler en sund forhold til mad, som de bevarer livet ud.

Brug madpyramiden

Madpyramiden er et rigtig godt udgangspunkt, når det kommer til sund mad til børn såvel som til voksne. Madpyramiden består af tre lag, der visualiserer mængdeforholdene i en sund og varieret kost. Det nederste lag skal der spises mest af, mens der skal spises mindre af de øvrige lag. For at få en sund og varieret kost skal der spises masser af grøntsager, groft brød og kartofler. Der skal i mindre grad spises ris, pasta og frugt, mens der skal spises mindst kød og ost. Ved at følge madpyramiden sikrer du, at dine børn får de rette mængder af henholdsvis protein, kulhydrater og fedt i deres kost.

Sund mad til børn

Sunde snacks til børn

At spise regelmæssigt er en vigtig forudsætning for et sundt madforbrug. Derfor er små mellemmåltider eller snacks mellem hovedmåltiderne gode for at undgå usunde fristelser. Her har du nogle bud på sunde snacks til børn:

  • Frugt er et hit hos de fleste børn og er endnu sjovere, hvis den enten skæres i skriver eller i mindre stykker og sættes på et frugtspyd. Mange børn nyder også at spise blandt andet vindruer, jordbær og melon som et lækkert og sundt alternativ til usunde fristelser.
  • Grøntsagsstænger, for eksempel agurk, gulerod eller peberfrugt. Et godt alternativ til chips og slik. Dyb gerne grøntsagsstængerne i for eksempel hummus.
  • Smoothies lavet med forskelligt frugt og grønt, for eksempel banan, jordbær, mango og gulerod.
  • Usødet yoghurt, gerne toppet med frugt, syrlige bær eller usødet müsli.

Der er sund mad til alle børn

Et sundt måltid kan se ud på mange forskellige måder. Har du kræsne børn, der hverken kan lide broccoli, spinat eller bønner, er det intet problem, så længe dine børn blot får den nødvendige næring fra den mad, som du vælger at servere for dem. Hvis børnene er helt vilde med spaghetti bolognese, kan du måske supplere med en simpel salat eller blot tilføje gulerødder i kødsovsen for at gøre retten sundere og mere nærende. Vær opmærksom på, hvad dine børn kan lide og tag udgangspunkt i deres favoritingredienser, når du laver sund mad. Ikke alle børn vil kunne lide alt, og nogle børn er bare mere kræsne end andre. Husk også, at det er helt okay, hvis hele madpyramiden er repræsenteret ved hvert måltid.

Hos RetNemt ønsker vi at give børnefamilier de bedste forudsætninger for at lave sund og varieret mad. Med vores 60 ugentlige retter er der altid noget for enhver smag. Det er ret nemt!

Prøv en måltidskasse og server sund aftensmad