Vegetar måltidskasse

Fem tips til at spise mindre kød

Danskerne er et af verdens mest kødspisende folkefærd. Men selv om mere end halvdelen af os gerne vil spise mindre kød, går det alligevel lidt trægt med omstillingen. Vi guider dig her til måder, du kan få mere grønt og mindre kød på tallerkenen.

Skær ned på kødforbruget

Der findes mange gode grunde til at skære ned på kødforbruget. Mindre kød på tallerkenen giver mere plads til det grønne, og med mere grønt får man flere kostfibre, flere vitaminer, bedre forebyggelse af sygdomme og overvægt. Fordelene ved at erstatte kød med grønt er altså til at få øje på.

Tager man klimabrillerne på, er der god ræson i at erstatte animalske produkter med plantebaserede råvarer – og helst dem, der er produceret lokalt og er i sæson. Til eksempel udleder et kg oksekød i gennemsnit 13,9 kg CO2, mens et kg kartofler udleder gennemsnitligt 0,2 kg CO2.

Men rødt kød – især forarbejdet kød - er også den hovedmistænkte til en række kræftsygdomme. Alligevel spiser hver dansker i gennemsnit et kg kød om ugen, viser en – lidt ældre - undersøgelse om emnet fra DTU. Den officielle anbefaling er 350 g ifølge de nye kostråd.

Så hvordan hulen kommer man i gang med at skære ned på kødet?

1. Gå dine vaner igennem

Det mest oplagte svar er at se på dine vaner. Vores vaner har en stor indflydelse på vores hverdag, og selv om målet måske ikke er at blive vegetar, så kan en række mindre daglige ændringer sagtens hjælpe dig på vej mod mindre kød – skridt for skridt.

Har du for vane at spise kød til alle måltider, så prøv med en eller flere af nedenstående:

  • Prøv med en eller to kødfrie dage om ugen – savner du inspiration, kan du hver uge bestille vegetarretter hos RetNemt her.
  • Skær ned på mængden af kød til hvert måltid – 100 g er bedre end 150 g.
  • Planteproteiner som bønner, linser og nødder kan nemt erstatte kød. De mætter og er en sund kilde til protein og vitaminer. Se eksempler på opskrifter her.
  • Undgå så vidt muligt forarbejdet kød, dvs. kød der er røget eller saltet. Kan du erstatte spegepølsen med æg eller bacon med et grønt alternativ?
  • Dyr på to ben er bedre for både klimaet og helbredet end dyr på fire ben. Fisk er også godt.
Prøv en måltidskasse fra RetNemt her
Vegetarsuppe

2. Lad planten være måltidens midtpunkt

Når vi omtaler madopskrifter og klassiske, danske retter, er kødet oftest hovedpersonen. Hvad med at gøre planten til måltidets stjerne? Planteproteiner som linser og bønner fungerer godt som erstatning for kød og giver en god mæthedsfornemmelse. Så kan du altid tilføje kød eller animalske produkter som supplement eller tilbehør. Få inspiration til vegetarretter her eller læs mere om vores vegetarisk måltidskasse.

3. Sundere og mere varieret kost

’Plejer’ har det med at tage over, når vi står i supermarkedet ti minutter i spisetid. Savner du inspiration til vegetarretter eller bare måltider med mindre kød? Her er nettet selvfølgelig en stor hjælp. Hvis den løsning er for uoverskuelig, kan du hver uge vælge mellem 30 forskellige retter hos RetNemt og på den måde designe din egen måltidskasse. En del af retterne er helt uden eller med begrænset kød. På den måde kan du sikre dig en sund, varieret kost hver uge.

63% av danskerne vil gerne spise mindre kød.
Kilder: * Danskernes kødforbrug og holdninger til kød og plantebaserede fødevarer ** Coop Analyse 2021 *** Ministeriet for landbrug og fødevarer

Kilder: * Danskernes kødforbrug og holdninger til kød og plantebaserede fødevarer ** Coop Analyse 2021 *** Ministeriet for landbrug og fødevarer

4. Begræns madspild

Generelt smider vi alt for meget mad ud. Hvert år smider danske husholdninger 247.000 ton mad ud. Man kan begrænse meget madspild med lidt planlægning; lav en madplan og køb kun ind til det, du har planlagt. Tilbered kun det, I kan spise. Hvis der er rester, kan de spises som frokost dagen efter eller fryses ned. Har du brug for input til en madplan, kan du få hjælp her.

5. Få hjælp til adfærdsændringen

I et eksperiment foretaget af adfærdsforskeren Pelle Guldborg Hansen fra RUC vendte man op og ned på kødindtaget på en konference ved at ændre på standardindstillingerne, da deltagerne skulle vælge menu. Gruppe 1 havde en ikke-vegetarisk menu som standardindstilling. Gruppe 2 havde den vegetariske menu som standard, man skulle dér vælge ikke-vegetarisk menu til.

Resultatet var mildest talt forbløffende; I gruppe 1 valgte hele 94% den ikke-vegetariske menu, i gruppe 2 valgte 87% den vegetariske menu. Kun 13% valgte aktivt at erstatte den vegetariske menu med en anden.

Konklusionen er, at man kan lave store adfærdsændringer ved at ændre lidt i ’plejer’. Måske kan kantinen på din arbejdsplads hjælpe dig og andre på vej mod mindre kød?

Prøv en måltidskasse fra RetNemt her