Mad til kræsne børn

Sådan laver du god mad til kræsne børn

Har du prøvet alt, men kan stadig kun få dit barn til at spise nogle få udvalgte retter? Mange forældre bekymrer sig om, hvordan deres børn spiser og føler at intet, de har forsøgt for at få barnet til at vise mere varieret, virker. Tag det ikke personligt, hvis du har et kræsent barn, der helst ikke vil prøve nye ting. I mange tilfælde er der en naturlig grund til, at det er sådan. Heldigvis er der masser af hjælp, tips og tricks at hente.

Hvorfor spiser mange børn dårligt?

Meget tyder på, at det er en genetisk faktor, der gør, at mange børn er kræsne med mad i en vis alder. Det handler om en medfødt vagtsomhed over for smag, der signalerer, at mad kan være giftig. Stærke smage og uvante kombinationer er ikke særlig gode, når det kommer til mad til kræsne børn.

Der kan også være helt andre årsager til, at nogle børn spiser dårligt. Nogle børn lærer, at de nok skal få deres vilje før eller senere. Så risikerer aftensmaden at blive en anledning, hvor der set fra barnets perspektiv er en værdi i at være kræsen. Her er det vigtigt som forælder at være pædagogisk og undervise barnet i en bedre og mere varieret madkultur i forbindelse med måltider. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort. Men har du en lille madnægter derhjemme, som ikke vil give sig og bare venter på, at der kommer noget ‘lækrere’ på bordet, kan du prøve at gå på kompromis. Lad for eksempel pasta med ketchup, hvis det er det, barnet har lyst til, hvis bare du kan blive enig med barnet om, at det eksempelvis skal have persille ovenpå eller suppleres med bestemte grøntsager.

Barnets alder

Det er vigtigt at tage højde for, hvor gammelt barnet er. At lave mad til kræsne fireårige er noget helt andet end at lave mad til kræsne børn, der går i folkeskolen. Når barnet bliver ældre, er det mere vigtigt, at det kan spise mere varieret for ikke at blive socialt begrænset. Når barnet bliver ældre er det også nemmere at forklare barnet, hvorfor det er vigtigt at prøve nye ingredienser. Forhåbentlig forstår de. Om ikke andet burde det være nemmere at introducere barnet til nye retter, der kan være lidt udfordrende - men som alligevel føles kendte nok til ikke at skræmme barnet væk fra at prøve dem.

Mad til kræsne børn

Tips om madlavning til kræsne børn

Et kræsent barn, der kun godtager få velkendte retter, kan have svært ved at få al den næring, som det har brug for. Når du introducerer dit barn til nye retter, er det bedst, hvis de har en ernæringsmæssig sammensætning, der supplerer de retter, som barnet allerede spiser.

Tro det eller ej - det kan faktisk være ret nemt at lave god og velsmagende mad til kræsne børn. Du skal bare turde at prøve nogle ting af og ikke hver dag ty til at lave de sædvanlige retter, som du ved barnet er velkendt med og synes godt om. Her har du en liste med eksempler på, hvad du kan gøre, hvis du har et barn, der spiser dårligt. Vær opmærksom på, at ikke alle børn vil kunne lide alle disse forslag. Men vi håber, at du kan bruge den til at få nogle ideer, som du kan bruge til at skabe en mere varieret madkultur for dit kræsne barn.

  • Giv barnet mere frugt, hvis det ikke kan lide grøntsager.
  • Introducer som udgangspunkt kun en ny ingrediens ad gangen.
  • Hav altid noget, som du ved, barnet synes godt om på tallerkenen.
  • Kommentar ikke for meget på, hvordan barnet spiser. Fokuser i stedet på at opmuntre barnet, når det spiser.
  • Lav gerne mad sammen med barnet. Grøntsager og andre ingredienser, som det selv har været med til at tilberede, er ofte mere appetitlige i barnets øjne.

Mad skal være god ved maven

Nogle gange er forklaringen på, hvorfor et barn er kræsen, at de får ondt i maven af ​​visse ingredienser. Det gælder især små børn. De kan lide af gastritis eller intolerance over for noget. Har du en mistanke om dette, er det vigtigt at gå videre med det og få det undersøgt.

RetNemt Måltidskasser gør det nemt for børnefamilier at lave velsmagende mad til kræsne børn. Der er 60 retter at vælge mellem hver uge, så der altid er noget for enhver smag.

Prøv en børnevenlig måltidskasse