Sådan fryser du ost – og holder den frisk længere

Skimmelost, hård ost og blød ost hvilke oste kan man egentlig fryse? Læs vores guide til, hvad der gælder for de forskellige typer ost.

Tips til opbevaring af ost

Skimmelost, dessertost og smelteost – kære ostesnacks har mange navne. Få delikatesser er mere populære end en fint anrettet tallerken med vindruer, salte kiks og smagfulde oste. Men hvad gør du, når ostebordet har været hele vejen rundt om spisebordet, aftenen er slut, og der stadig er ost tilbage på tallerkenen?

Kan ost fryses?

Det føles måske ikke indlysende, men svaret er ja – i mange tilfælde kan ost fryses ned uden problemer. Det er dog værd at vide, at ostens tekstur i nogle tilfælde kan blive påvirket. Derudover kan smagen af osten også ændre sig lidt, når den er blevet optøet. Derfor er det godt at vide, hvad der gælder for de forskellige oste.

Oste, der fungerer bedst til frysning

Det er bedst at fryse ost, der er skåret i stykker eller skiver, ikke hele oste. Det er også bedre at fryse ost, der er mindre blød eller fed, da bløde og fede oste har en tendens til at ændre smag og tekstur, når de optøs.

Nogle oste, der er velegnede til frysning, inkluderer:

  • Cheddar: Cheddar er en hård ost, der er velegnet til frysning og har en god smag, når den er optøet.
  • Parmesan: Parmesan er en anden hård ost, der sagtens kan fryses ned og bevarer den gode smag.
  • Fetaost: Feta er endnu en ost, der godt kan fryses ned. Dog kan den godt ændre sig lidt i smagen, når den er optøet.
  • Gouda: Gouda er en hård ost, der nemt kan fryses ned. Den beholder den samme gode smag, når den er optøet.

Ikke alle oste fryser lige godt, og nogle oste egner sig slet ikke til nedfrysning, såsom blåskimmelost og revet ost. Så er du i tvivl om, hvorvidt dine oste egner sig til nedfrysning, kan du prøve at teste et lille stykke ost ved at fryse det ned og efterfølgende tø det op for at se, hvorvidt ostens smag og tekstur er blevet påvirket af fryseprocessen.

Holdbarhed på frossen ost

Ost kan opbevares i fryseren i op til 6 måneder uden større kvalitetsændringer. Det er vigtigt at opbevare osten i en tætsluttet emballage for at minimere risikoen for, at osten får smag og aroma fra andre fødevarer, der opbevares i fryseren. Alt i alt er det altså muligt at fryse ost, men det er vigtigt at vælge den rigtige slags ost og opbevare den på en korrekt måde for at minimere kvalitetsændringer.