Smart måltidsplanlægning – sådan mindsker du madspild i husholdningen

Madspild er et alvorligt problem, ikke kun for miljøet, men også for vores pengepunge. Hvert år smider vi danskere betydelige mængder mad ud, hvilket betyder, at vi spilder både penge og ressourcer. Ved at reducere madspildet derhjemme kan du og familien spare penge på madindkøb og samtidigt bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Fakta om madspild

  • Ifølge Landbrug & Fødevarer smider hver dansker gennemsnitligt 47 kg spiselig mad ud om året, svarende til 11,6 milliarder kroner årligt i de danske husholdninger. Det svarer altså til, at den gennemsnitlige danske familie med to voksne og børn årligt smider mad ud for hele 7.200 kr.
  • En undersøgelse foretaget af Langbrug & Fødevarer viser, at hele 87% af danskerne synes, at det er vigtigt at sætte fokus på at mindske madspild.

5 simple tips til at mindske madspild i husstanden

1. Planlæg ugens måltider

Planlæg ugens måltider og lav en indkøbsliste baseret på disse. Dette kan hjælpe dig med at undgå at købe for meget mad, der ellers ville ende med ikke at blive spist.

2. Opbevar maden korrekt

Husk at opbevare maden korrekt i køleskabet og i køkkenskabene. Korrekt opbevaring og korrekt emballage sikrer, at maden holder sig frisk længst muligt og forhindrer, at maden bliver dårlig.

3. Brug dine rester

Har du rester til overs fra dine måltider, kan du bruge resterne i nye retter eller spise dem til frokost næste dag. På den måde sikrer du, at du rent faktisk får spist den mad, du har lavet. Det mindsker også mængden af mad, der må smides ud.

4. Køb mad fra dagligvarebutikkernes tilbudshylder

Køb mad fra dagligvarebutikkernes tilbudshylder, der snart når sin udløbsdato, og brug det hurtigt. Dette hjælper med at reducere madspild, og så kan du spare en del penge på mad, der ikke fejler noget. Husk blot at bruge maden, indtil den når sin udløbsdato.

5. Lær børnene at værdsætte maden

Også børn bør lære om vigtigheden ved at reducere madspild. Lær derfor børnene at værdsætte maden og lær dem at undgå at smide mad ud, der ikke fejler noget. De kan for eksempel lære at tage eventuelle rester fra madpakken med hjem fra skole, hvis der var noget i overskud fra frokosten.

Ved at følge disse fem enkle tips kan du og familien sammen reducere madspildet derhjemme i jeres husholdning. Det er vigtigt, at alle i familien er med på vognen og tager ansvar for at reducere madspildet. Kun sammen kan vi gøre en forskel!

Hos RetNemt arbejder vi målrettet med at mindske madspild. Det gælder både i vores egen produktion og ude hos vores kunder. Når vi pakker vores måltidskasser, afpasser vi så muligt muligt ingredienserne, så vores kunder får præcis det, de skal bruge til at lave maden – ikke mere, ikke mindre. Dermed udnyttes ingredienserne til fulde i stedet for at ende som madaffald, der ellers kunne være blevet spist.