Tips til at mindske madspild

11 tips til at begrænse madspild

Hvert år smider vi danskere tonsvis af madvarer ud. Især frisk frugt og grønt ryger oftere i skraldespanden. Men der er faktisk nogle enkle tips og tricks til, hvordan du kan forlænge holdbarheden på varerne. Læs med her.

Sådan begrænser du dit madspild

Her hos RetNemt arbejder vi hver dag på at begrænse madspild. Derfor er vores måltidskasser skræddersyet, så man kun modtager den mængde ingredienser, man skal bruge til måltiderne. Men alligevel kan der ske det, at der er frugt og grønt til overs, eller måske har du glemt nogle indkøb i grøntsagsskuffen, som er blevet for gamle? Her kommer 11 tips til, hvad du kan gøre for at undgå at smide dyre råvarer ud.

1. Sæt citronerne på køl i vand

I stedet for at have citroner liggende i en skål på køkkenbordet, så placer dem i stedet i en skål med vand i køleskabet. Så holder de flere uger længere. Økologiske citroner har kortere holdbarhed end sprøjtede citroner, så det her trick er ekstra relevant for økologiske citroner.

2. Frys ingefæren

Er du endt op med for meget frisk ingefær, kan du skrælle roden og lægge den i fryseren – enten hel eller skåret i mindre stykker. Læg gerne stykkerne i en isterningbeholder, så har du altid en ingefær-terning ved hånden.

3. Sylt dine rødløg

Undgå at rødløg bliver dårlige, før du får dem brugt. Har du et par løg til overs, så skær dem i skiver, tilsæt 1 del hvidvinseddike, 1 del varmt vand, en lille teske sukker og en anelse salt. Vupti, så har du syltede rødløg, der fungerer fantastisk som sursødt bidrag til en sprød salat. Opbevar rødløgene i en glasbeholder i køleskab.

4. Genbrug dine brødrester

Tørt brød er ikke særlig spændende, men det kræver ikke ret meget at pimpe brød lidt op og give det et længere ’liv’.

Tørt brød kan genoplives ved at løbe det hurtigt under vandhanen og derefter varme det i ovnen på 180 grader i 5-10 min. Med lidt tomat, olie og krydderurter kan du nemt omdanne triste brødskiver til de lækreste bruschettaer. Du kan også give dig i kast med vores lækre rødbede-bruschetta med hvidløgsost her.

Alternativt kan du skære brødet i mindre stykker, stege det i olie på en pande, krydre med salt og peber – verdens nemmeste croutoner.

Har du mere brug for rasp til krebinetterne (ja, vi ved godt, vi bevæger os ud i hajfyldt farvand her – skal det hedde karbonader eller krebinetter?), kan du blende det tørre brød i en blender eller foodprocessor og bagefter bage det 30 min. i ovnen på 100 grader. Voila, så er der rasp.

Rugbrødsrester kan smuldres og bages, og vupti så har du ymerdrys eller müsli. Alternativt kan du skære rugbrødet i tynde skriver og bage dem i ovnen med olie, så du har sunde snacks til eftermiddagssulten.

5. Sæt krydderurterne i vand eller frys dem

Krydderurter smager fantastisk, men de er også sarte. Og ofte får man ikke brug for hele det bundt koriander, mynte eller dild, man har investeret i. Hold liv i dine krydderurter ved at placere dem i et glas vand i køleskabslågen. Husk at skifte vandet, så får krydderurterne længere liv. Alternativt kan du snitte urterne fint og fryse dem ned i en isterningebakke. OBS! Basilikum og køleskab er en dårlig kombi.

6. Forårsløg i vand

Undgå at dine forårsløg falder helt sammen ved at sætte dem med rødderne i en smule vand. Placer beholderen i køleskabet, så holder de endnu længere.

7. Red dine slatne gulerødder og bladsellerien

Er dine gulerødder blevet slatne og blegsellerien træt? Så skræl gulerødderne og skær bladsellerien i mindre stave og placer dem i en tæt beholder dækket med koldt vand. Grøntsagerne vil suge vandet til sig og blive spændstige igen.

8. Avocado på løg

Få ting er så sarte og svære at time som avocadoer. Og en halv avocado er nærmest umulig at holde frisk, hvis man blot lægger den på køl.

Placer i stedet en avocado i en genbrugsbeholder oven på et løg. Så vil den kunne holde op til fem dage.

9. Jordbær i tæt beholder

Jordbær og andre bær er levende, selv efter plukning. Derfor er det bedst at spise dem samme dag, du har købt dem for at få den fulde smag af sommer ind i bærform. Alternativt kan du opbevare dem i den originale indpakning eller i en tæt glasbeholder for længere holdbarhed.

10. Spis mig først-kasse

Har du plads i køleskabet, er det en god ide at lave en kasse med ’Spis mig først’ grøntsager. Grøntsager kan nemt forputte sig i en stor grøntsagsskuffe og bliver først opdaget, når de er blevet gamle og uspiselige.

11. Kartofler

Hvordan opbevarer du dine kartofler bedst? Kartofler holder sig bedst et mørkt, tørt, køligt sted – og helst ved 5-8 grader. Grøntsagsskuffen i et køleskab er det perfekte sted, men undgå at placere kartoflerne tæt på frugter – især æbler – de udskiller gasarten ethylen, der får kartoflerne til at modne hurtigere.

Få flere tips til at mindske madspild

Hos RetNemt bruger vi masser af grøntsager og friske krydderurter, men mængden i din måltidskasse er altid nøje afstemt med mængden i retten, så du ikke ender med at smide ubrugte rester ud.

Læs mere om RetNemt Måltidskasser her