Et køkken med friske kontraster: vores guide til thailandsk mad

Et køkken med friske kontraster: vores guide til thailandsk mad

Verden har for længst taget thaimad til sig, og pad thai og massaman-curry er også blevet kendte retter i Danmark. Men hvor meget ved du egentlig om thailandsk madlavning, råvarer og kultur? Læs med, og lær madskikkene i tropiske Thailand bedre at kende.

Nøglesmage i thailandsk madlavning

Et typisk thailandsk måltid indeholder som regel alle fire nøglesmage: salt, sødt, surt og stærkt. Typiske retter inkluderer suppe, karrygryde, stegt fisk og thaisalat. Der er store regionale forskelle på maden i Thailand, men et fællestræk er, at der serveres ris til alle måltider. Thailænderne spiser typisk «family style», hvilket vil sige, at alle retterne serveres på samme tid, og alle omkring bordet deler, fordi måltidet er et naturligt samlingspunkt for thaierne, og de spiser ofte sammen i store grupper. Thailænderne adskiller sig fra ​​store dele af Sydøstasien ved at de ikke spiser med spisepinde, men med gaffel og ske.

Krydderier og krydderurter

Nøglen til thailandsk madlavning er brugen af ​​friske krydderurter og krydderier. Ingredienser såsom koriander, ingefær, citrongræs og thai basilikum bruges i mange af de klassiske thailandske retter, hvilket giver dem deres karakteristiske smag. Disse urter giver, sammen med den generøse brug af chili, thaimad en unik kombination af varme, sødme og friskhed, og denne balance er måske en del af grunden til, at thaimad er blevet så populær verden over.

Friske grøntsager

Thaimad er domineret af friske grøntsager. Fra sprøde bønnespirer i pad thai, saftige tomater i papayasalat og umamirige svampe i tom kha gai – der er grøntsager i næsten alle thailandske retter. Ikke alene er de nærende og rige på vitaminer, de tilføjer farve og smag og balancerer godt mod de stærke smage fra urter, krydderier og chili.

Chili fra A til Å

Chili er essentiel i thailandske retter. Man kan næsten argumentere for, at det er chilien, der er essensen af ​​den karakteristiske smag i meget thaimad. Nogle retter kræver faktisk hele otte forskellige typer chili for at være autentiske. Thailænderne bruger både røde, grønne og gule chilier, og det er grunden til, at vi finder tre forskellige typer karry, nemlig rød, grøn og gul karry. Nam phrik er en traditionel thailandsk chilisauce lavet af friske eller tørrede chili, hvidløg, skalotteløg, limesaft og ofte en slags fisk eller rejepasta. Denne sauce er ofte at finde på det thailandske middagsbord, og hvis du kan lide krydret mad, bliver den en øjeblikkelig favorit! Men vær ikke bange, selv hvis du har en lidt følsom gane. Det er bestemt muligt at justere styrken – tilsæt blot lidt mindre chili, end opskriften anviser.

Tradition i hver bid

Thaimad er mere end bare madlavning. Thaimad handler også om kultur, traditioner og viden. Med den smarte brug af krydderier, chili og friske grøntsager bringer thailænderne friskhed og kontraster til deres retter, hvilket måske er grunden til, at thaimad er blevet så populær rundt om i verden.

5 favoritter fra det thailandske køkken