Børn i køkkenet: Lad børnene tage del i madlavningen

Inspiration til sjov aftensmad til børn

At få kræsne småbørn til at spise sundt og prøve nye ingredienser er ofte en krævende opgave, der grænser til det uovervindelige. Grøntsager, der bliver mødt med rynkede næser, og nye retter, der bliver mødt med skeptiske blikke, kan være en daglig udfordring for mange forældre. Men frygt ej! Der findes en smart løsning på dette problem: sjov mad til børn.

Sjov mad til børn

At motivere kræsne småbørn til at prøve kræfter med sunde måltider og nye ingredienser viser sig ofte at være en udfordring, der giver anledning til masser af frustration og mislykkede forsøg på at få børnene til at prøvesmage maden. Det er her, sjov mad til børn kommer ind i billedet. Ved at indarbejde sjove elementer såsom farver og former, hjemmelavede kunstværker og madhistorier i din hverdagsmad kan du nemmere vække børnenes nysgerrighed og interesse og dermed gøre madoplevelsen mere tiltalende for de kræsne småbørn.

Lad os se nærmere på, hvilke smarte tips og tricks du kan gøre brug af i hverdagen for at gøre hverdagsmaden mere sjov og spænende for dine børn.

Leg med farver og former

Børn elsker farver og sjove former, så hvorfor ikke bringe disse elementer ind i maden? Skær frugt og grøntsager ud i sjove figurer som stjerner, hjerter eller dyr ved hjælp af kageudstikkere. Du kan også bruge frugtfarve til at farve for eksempel pasta. Jo mere farverig og fantasifuld maden er, desto mere tilbøjelige er børnene til at blive nysgerrige og prøve det.

Mad som et hjemmelavet kunstværk

Gør madlavningen til en kreativ oplevelse ved at inddrage børnene i processen. Lav "pizzakunst" ved at sætte et udvalg af farverige toppings frem, så børnene selv kan dekorere deres egen pizza. I kan også skabe små madkunstværker ved at lade børnene anrette frisk frugt og grønt på tandstikkere for at lave flotte og farverige mini-spyd. Dette gør ikke kun maden mere interessant for børnene, men det skaber også en følelse af ejerskab, hvilket kan gøre dem mere villige til at prøve at spise det, de har lavet.

Dyp i dip

Børn elsker at dyppe, så hvorfor ikke udnytte det til at introducere sunde snacks til dem? Lav en lækker yoghurtdip til frugt eller en cremet hummusdip til friske grøntsagsstænger. At have noget at dyppe maden i kan gøre hele madoplevelsen sjovere og mere interaktiv.

Madleg med historier

Lav små historier eller eventyr omkring måltiderne. Giv retterne fantasifulde navne og lav små fortællinger om, hvordan broccoli bliver venner med kartoflerne i "eventyrlandet på tallerkenen". Dette kan gøre måltiderne mere underholdende for børnene.

Lav sjov mad til sjove anledninger

Anledninger såsom julemiddage, fødselsdage og Halloween er oplagte muligheder for at sætte et sjovt præg på maden. Til Halloween kan du for eksempel lave den klassiske cheeseburger om til sultent burgermonster, give de klassiske muffins flagermusvinger og bruge sukkerøjne til at gøre grøntsagerne levende. Disse sjove twists gør måltiderne til en leg og kan hjælpe med at ændre børnenes syn på bestemte fødevarer eller retter.

4 ideer til sjove Halloween snacks

Skjul grøntsager i favoritretter

Hvis alt andet fejler, kan du altid prøve den velkendte strategi med at skjule grøntsager i børnenes favoritretter. Blend grøntsager som broccoli eller spinat og tilsæt dem til pastasauce, kødboller eller smoothies. Børn vil måske ikke engang opdage, at de spiser noget nyt og sundt.

At gøre mad sjov for børn handler om at vække deres nysgerrighed og kreativitet. Ved at indarbejde sjove former, farver og interaktive elementer i måltiderne kan du gøre spiseoplevelsen mere tiltalende for mindre børn. Så næste gang du står over for en kræsen spiser, kan du prøve at gøre det til en sjov og lærerig oplevelse for både dig og dit barn.

Hos RetNemt ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at lave nem og lækker aftensmad i en travl hverdag. Med vores familievenlige måltidskasser kan du gøre det legende let at servere sund og lækker aftensmad, der vil imponere både store og små. Fortæl os blot, hvad du kunne tænke dig at spise – så leverer vi alle ingredienser lige til din hoveddør.

Læs mere om RetNemt her