Bålmad for børn – skab magiske madoplevelser i det fri

Bålmad for børn – skab magiske madoplevelser i det fri

I en travl hverdag, hvor tiden ofte er knap, og måltiderne skal passes ind mellem skole, arbejde og fritidsaktiviteter, kan det være en kærkommen afveksling at rykke køkkenet udenfor. At samles omkring et bål med sine børn byder ikke blot på muligheden for at nyde et lækkert måltid i det fri; det er også chancen for at skabe varige minder og give de små et unikt indblik i madens verden. Her er vores bedste tips og tricks til god bålmad for børn.

Sikkerhed kommer først

Det er essentielt at have sikkerheden i top, når man laver bålmad med børn. Sørg altid for at have vand eller slukningsudstyr ved hånden, lad aldrig ungerne være uden opsyn, når der er et tændt lejrbål, og instruér dem grundigt i, hvordan man færdes sikkert rundt omkring et lejrbål.

Forberedelse gør mester

Når man planlægger bålmad med børnene, starter eventyret allerede hjemme i køkkenet. Her skal der forberedes alt det, I skal have med ud i naturen. I kan sammen vaske grøntsagerne, marinere kødet eller forberede snobrødsdejen. Denne tid brugt sammen i køkkenet skaber gode minder og øger værdsættelsen af den mad, der senere skal nydes under åben himmel. Barnets deltagelse i selve for- og tilberedningen af bålmaden giver dem praktiske madlavningsfærdigheder, de vil få glæde af mange år ud i fremtiden. Så lad dem endelig hjælpe til med simple opgaver såsom at sætte snobrøddejen på spyd eller sætte kiks på de grillede skumfiduser. Sådanne aktiviteter udvikler finmotorikken, samtidigt med de får indsigt i kogeteknikker såsom varmeregulering.

Inspiration til bålmad for børn

Uanset om bålmenuen står på klassikere som snobrød eller pølser på pinde eller måske mere avancerede retter som bagte kartofler pakket ind i sølvpapir smurt med kryddersmør, så byder naturens spisebord på uanede muligheder. Her er vores bedste bud på nem og lækker bålmad, der vil imponere både store og små.

  • Grillede skumfidus sandwiches: Rist skumfiduser over bålet, til de får en let brændt skorpe, og læg dem mellem to kiks eller småkager med et stykke chokolade.
  • Snobrød: Snobrød er yderst populær som bålmad og er da også den perfekte mulighed for at skabe hyggelige stunder rundt om bålet med familie og venner.
  • Pølser: Pølser, der grilles over åben ild, får en lækker røget smag, der smager super lækkert og mætter godt.
  • Grøntsager og kød: Vend kyllingefileter og hakkebøffer samt grøntsager såsom gulerødder og peberfrugter i lidt olie og pak dem ind i folie, før de grilles til perfektion over bålet, til alt er blevet lækker mørt.
  • Kartofler med kryddersmør: Pak kartoflerne ind i folie og kog dem i gløderne. Lav kryddersmør ved at blande smør, hakket hvidløg og krydderurter. Server kartoflerne med det lækre kryddersmør.

Bålmad som et socialt samlingspunkt

Bålmad smager ikke bare fantastisk, men er også en oplagt mulighed for at skabe hyggelige stunder ude i det fri med venner og familie. Så tag vennerne og familien under armen, og inviter dem ud i naturen til et dejligt måltid mad under åben himmel, hvor flammernes varme giver farve til kinderne, og både latter og duften af lækker røget bålmad fylder luften.