måltidskasser med Indbygget bæredygtighed

RetNemt bidrager til bæredygtighed i mange henseender. Det handler om recycling, reduktion af madspild, miljørigtige valg og minimering af emballageforbrug (specielt plastik). Tankegangen gennemsyrer hele virksomheden: konceptet, produktionen, distribution og medarbejdere. Vi gør kort sagt – og i samarbejde med leverandører og samarbejdspartnere – rigtig meget for miljøet og klimaet! Og nye tiltag kommer hele tiden til.

REDUKTION AF MADSPILD

Hele 46 % af danskerne vil gerne reducere deres madspild. Ifølge en undersøgelse fra Landbrug&Fødevarer er det dermed det som flest er villige til at gøre for at leve mere klimavenligt. På trods af planlægning og ønsket om at undgå madspild oplever mange børnefamilier, at de flere gange om ugen må smide mad ud, der ellers kunne være blevet spist. Her hjælper RetNemt!

sÅDAN MINDSKES MADSPILD HOS KUNDEN

  • Vi leverer alle ingredienser med undtagelse af basisvarerne mel, sukker, salt/peber, madolie/smør
  • Vi portionerer/afpasser såvidt muligt alle ingredienser. Kunderne undgår dermed at skulle købe alt for store mængder som de ikke når at bruge og derfor ofte må smide ud. Gode eksempler er 4 blade salvie til en ret med ruller af skinkeschnitzel eller 2 knivspidser Tabasco til en ret med indonesiske frikadeller.
  • Man kan fleksibelt bestille retter til det antal dage man ønsker og frit vælge om de skal være til 2, 3, 4 eller 6 personer (modsat andre udbydere, der typisk sælger måltidskasser med mad til 4 dage til 4 personer). Hermed bliver ingen retter eller portioner i overskud!
  • Varerne er så friske at der er 2-5 dage til at få lavet maden – og så skal intet kasseres.

sådan mindskes mADSPILD HOS RETNEMT

  • RetNemt er ordreproducerende – altså bestilles kun til det som kunderne har bestilt. Dette giver ekstremt små restmængder.
  • Nøje tilrettelagte (og tidskrævende) procedurer sikrer at varebestillinger er 100% afpassede
  • Stærk lagerstyring af kolonialvarer gør at kun 1 % af vareværdien årligt må nedskrives pga. dato, kassationer m.v.
  • Velindkørt samarbejde med frugt- og grøntgrossisten på Grønttorvet Copenhagen Markets sikrer at leverede reservemængder kan returneres og de anbrudte kasser som måtte blive i rest gives til en lokal institution, som værdsætter det og er garant for at intet går til spilde.
  • Kød, fisk, brød og mejeriprodukter (ferskvarer med kort holdbarhed) giver i værste tilfælde ½ kasse i overskud, som så gives til medarbejdere.
  • Kasserede varer (fx bulede dåser eller grøntsager med visuelle fejl) gives til medarbejdere.

sådan oplever kunder det

Læs hvordan 3 forskellige kunder har beskrevet deres oplevelse i henvendelser til os:

"Fantastisk koncept, altid friske råvarer. Og spændende opskrifter. Man undgår en masse madspild. Retten kan nemt tages med i sommerhuset i weekenden, og tilberedes der."

Jeg har været meget tilfreds med RetNemt. Jeg er ellers stor tilhænger af at lave mad og købe ind selv, for det kan i teorien gøres billigere end gennem RetNemt. Jeg har en lille og stram husholdning, og RetNemt gør det muligt at få mad med flere forskellige ingredienser i end det ville være muligt uden. I hvert fald ville det sikkert koste mere madspild og det synes jeg heller ikke at jeg/samfundet har råd til.”

Vi er super glade for at handle hos jer, vi smider nærmes ikke mad ud længere, det gjorde vi tit før, fordi vi købte ind til nogle retter, hvor vi aldrig skulle bruge alt det vi købte, så mindre madspild. Skønt"

mindre emballageforbrug

Ifølge en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer vil 45 % af de danske børnefamilier gerne gøre mere for at købe mad med minimal eller ingen emballage.

genbrug af kasser og køle-elementer

Retterne leveres i specielle kølekasser. I kassen køles varerne ned med is. (Det er blot er frossent postevand, som kunder kan bruge til blomstervanding!) Kølekasserne er fremstillet af Ekspanderbar PolyStyren også kaldet flamingo. Der benyttes ikke CFC gasser eller freon i forbindelse med fremstilling af emballagen.

Brugte kasser tager vi retur ved næste levering. De bliver returneret til os hvor de bliver vasket, desinficeret og tørret og derpå anvendt igen. Du kan se en lille video om hvordan det gøres her. Når kasserne efter flere genanvendelser ikke længere kan bruges, bliver de granuleret hos os. Så fylder 1800 kasser kun 1,2 m i højden på en palle, der vejer 250 kg. Materialet sælges til brug som isoleringsmateriale og snart måske også nye kasser – altså ægte cirkulær økonomi.

minimal indpakning

Alle råvarer i måltidskasserne emballeres så minimalt som overhovedet muligt under hensyntagen til hygiejnekrav og varernes holdbarhed. Det betyder at store flotte display-labels og pap-banderoler (som ses i butikkerne) er fjernet. Derudover bruges poser, bægre og bakker så små som muligt for at reducere emballageforbruget og transportere mindre luft.

Råvarer, som f.eks. røde pebere og bagekartofler emballeres slet ikke og sparer således endnu mere plastik. Agurker, friske krydderurter, gulerødder og lignende pakkes dog i klar plastik af hensyn til produkternes tarv og holdbarhed. Så her bruges en smule plastik for at undgå madspild!

Transportemballager oparbejdes

Når råvarerne leveres til RetNemt ankommer de i forskellige transportemballager. Det handler om:
  • Papkasser som samles og presses hårdt i store ballepressere. Så kan en palle med op til 400 kg pap stables effektivt og sendes til oparbejdning.
  • Klar plastfolie viklet omkring paller – og al andet klar PE-folie - sorteres og presses og sælges ligeledes til oparbejdning.
  • Flamingokasser (altså EPS typisk brugt til fisk og grønt) bliver granuleret og solgt til brug som isoleringsmateriale.
  • Træpaller genbruges mange gange, repareres indimellem men slutter deres liv som brændsel.

effektiv udbringning

Transporten af måltidskasserne er optimeret på flere måder med henblik på at reducere miljøbelastningen.

  • Kasserne er konstrueret i flere størrelser og med modulære flademål, der gør at pladsen i bilerne er optimalt udnyttet. Der er ingen spildplads omkring kasserne og heller ikke i kasserne. Altså transporteres flest mulige kasser og varer pr. kørt km.
  • Den effektive organisering af transporten reducerer også miljøbelastningen. Store (fyldte!) lastbiler bringer kasserne til 4 terminaler fordelt ud over landet, hvor mindre varebiler så tager over. Og INGEN varebiler eller lastbiler kører tomme rundt for de tager selvfølgelig returkasser med.
  • Store mængder gør at varebilerne ikke skal køre langt mellem stoppene.
  • Digital ruteplanlægning sikrer at den korteste rute altid vælges..

bæredygtige råvarer 

Bonusinfo! Sund madplan med gode råvarer
Udover alle ovenstående tiltag tilbyder vi naturligvis også masser af økologiske varer, men bæredygtigheden heri er diskutabel og derfor er det ikke inkluderet her. Vores økologi-politik fremgår her. Egentlig kunne der også fortælles historier om de mange retter uden klimabelastende rødt kød, som vi byder på. Langt de fleste retter er med fisk eller fjerkræ eller er vegetariske.