Kartoffelmos smager bare dejligt. Den cremede, lune mos falder i de fleste mavers smag, og det gør retten populær i mange hjem. Alle kan spise med, når der kommer kartoffelmos på bordet, selv de allermindste uden tænder smæsker den lækre ret i sig.
Kartoffelmos kan sagtens udgøre en hovedret i sig selv. Kartoffelmos er nemlig dejligt mættende, og serverer du bacon eller skinke til, mætter det ikke bare ekstra godt - retten får også lidt smag af umami. Du kan for eksempel følge denne opskrift på brændende kærlighed.
Kartoffelmos er også oplagt at servere som tilbehør. Mulighederne er mange, når du skal vælge, hvilken ret din kartoffelmos skal matche, for faktisk passer kartoffelmos til det meste mad. Servér for eksempel din kartoffelmos til en god hakkebøf eller sammen med svinekæber og kålsalat.
Også når du tilbereder selve mosen, har du mange muligheder for valg af ingredienser. Bliv inspireret herunder, hvor vi giver idéer til hvilke sunde råvarer, du kan bruge i din mos.
Du kan selvfølgelig lave en helt klassisk kartoffelmos - se denne opskrift med kartoffelmos, medister og stuvet kål. Men trænger du til at forny retten, så er her nogle forslag til andre råvarer, som din kartoffelmos kun vil blive endnu bedre af.
Broccoli: Broccoli er sundt og smager rigtig dejligt i en god gang kartoffelmos. Servér broccoli-kartoffelmosen til sprød kuller eller en anden lækker, hvid fisk, som i denne opskrift.
Pastinak: Pastinak og persillerod er blandt de mest almindelige rodfrugter at blande i en kartoffelmos. I denne opskrift serveres mosen til klassiske krebinetter.
Gulerod: Gulerødder tilføjer lidt sødme til kartoffelmosen, og så får retten en flot, orange farve. Du kan eksempelvis servere din mos med bøf stroganoff.
Selleri: Selleri er en anden oplagt rodfrugt til at pifte en kartoffelmos op. Se opskriften her, hvor selleri og kartofler får følgeskab af en hel række rodfrugter og serveres til oksecuvette.
Jordskokker: Disse knolde har en helt unik smag og vil gøre det rigtig godt i en kartoffelmos serveret til boeuf bourguignon.
Kartoffelmos, og kartofler generelt, har vi længe spist meget af i Danmark. Derfor anser du måske kartofler for at være en helt igennem dansk spise. Men faktisk har vi ikke altid spist kartofler herhjemme.
Kartofler kommer oprindeligt fra Sydamerika. Her har man fundet spor af kartoffelplanten helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. Kartofler kom først til Europa i 1500-tallet, og der gik flere år endnu, før vi begyndte at servere dem ved middagsbordene herhjemme.
Kartofler er blandt de mest dyrkede afgrøder i verden. Også herhjemme dyrker vi mange kartofler, blandt andre steder i Lammefjorden og på Samsø.
Kartofler er en vigtig kilde til næring for mange mennesker, og med god grund. Kartofler er nemlig rigtig sunde, og så er de endda også billige og nemme at tilberede. Herunder giver vi nogle gode bud på, hvordan du kan tilberede kartofler næste gang, du står i køkkenet.
Er du ikke lige til kartoffelmos i dag, så er der heldigvis mange andre måder, hvorpå du kan tilberede de sunde, smagfulde knolde. Her er nogle idéer til, hvordan du kan servere kartofler:
Og der findes endnu flere gode kartoffelretter, som med stor sandsynlighed vil sprede madglæde ved middagsbordet.
Vi håber, at du er blevet inspireret til, hvordan du kan lave en lækker, hjemmelavet kartoffelmos - eller andre gode retter med kartofler. Vil du gerne fortsætte med at få nye idéer til hverdagsmaden? Så prøv en måltidskasse fra RetNemt.
Vi leverer måltidskasser direkte til dit dørtrin, fyldt med sunde, friske råvarer - og nemme opskrifter på velsmagende retter, som du selv kan tilberede derhjemme. Vores varierede retter tager cirka 30 minutter at lave. Det er nemt og lækkert.