Subcategory poster

Falafel

En falafel er en lille bolle af mosede kikærter blandet med Mellemøstens krydderier og krydderurter. Det er meget normalt at tilsætte eksempelvis frisk persille, koriander og hvidløg til farsen. Når farsen er rørt, former du runde kugler eller små, flade pandekager af kikærtemassen, som du steger i olie på panden eller i friture.

FALAFEL - EN RET I VERDENSKLASSE

Falafel spises oftest i pitabrød med snittet grønt, for eksempel salat, tomat, agurk og rødløg, og toppet med dressing. Du kan også putte en klat hummus eller lidt fintsnittet kål i pitabrødet, hvis det skal være ekstra lækkert og mættende. Eller smør en stærk chilisovs i brødet, inden du putter fyldet i, hvis din middag skal bide lidt igen.

NEM OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET FALAFEL

Leder du efter en god opskrift på hjemmelavet falafel? Så læs videre her. Du kender falafel fra din lokale fastfoodrestaurant eller fra supermarkedets fryseboks. Men det er nemt at lave sine egne hjemmelavede falafler fra bunden. Hovedingredienserne er simple:

• En dåse kikærter

• Et bundt persille

• Lidt hvidløg

• Mel

• Krydderier

Med ovenstående ingredienser har du faktisk basen til din helt egen falafelfars.

Kom i gang med disse lækre opskrifter

Denne falafelopskrift på pitabrød med falafel og agurkedressing guider dig gennem tilberedningen trin for trin. Falaflerne er mindst ligeså gode, som dem du kender udefra. Sammen med lidt snittede grøntsager i et lunt pitabrød og med hjemmerørt dressing på toppen glider falaflerne ned med stor nydelse hos både børn og voksne.

Hvis du rigtig godt kan lide falafel, vil du helt sikkert også mærke mundvandet løbe, når du sætter tænderne i en acarajé – Brasiliens svar på falafel. Acarajé minder på flere punkter om falafel. Den største forskel er, at acarajé laves af bønner. I vores opskrift bager du farskuglerne i ovnen sammen med kartoffeltern og serverer dem på blade af frisk salat. En nem og anderledes ret for hele familien.

Hvorfra stammer falafel?

Falafler er meget udbredte i Mellemøsten. Der er usikkerhed omkring, hvor falaflen oprindeligt kommer fra, men hvis du har rejst i lande som Libanon, Syrien eller Israel/Palæstina, er du med sikkerhed stødt på de små, runde kikærtekugler med den sprøde kant og den bløde, lune kerne. De senere årtier er falafler også blevet populære herhjemme. Det skyldes dels, at flere forskellige dele af verdens mange køkkener har fundet vej til danskernes smagsløg, og dels at flere og flere vælger at spise helt eller delvist vegetarisk. Falafel er nemlig en oplagt ingrediens til en ret uden kød. Herunder kan du læse hvorfor.

Vegetar – måske bare for én dag?

Det er vigtigt at få dækket sit daglige behov for protein, men det kan blive en udfordring, når du skærer kødet fra kosten. Kød er, for mange mennesker i hvert fald, en af de primære kilder til protein. Men faktisk har også kikærter et højt proteinindhold. Derfor er falafel et smart og velsmagende alternativ til kød. Med kikærter som hovedingrediens sikrer falafelretter, at du får dine proteiner.

Det er faktisk ikke så svært at skære lidt ned på kødet og stadig få et mættende måltid med masser af saft og kraft, men for mange kan det virke uoverkommeligt at fjerne al kød fra kosten. Hvis det lyder som noget for dig at spise mindre kød, men du ikke er klar til at blive vegetar, så prøv at indføre en ugentlig kødfri dag. Det er blevet meget populært, og så kan du stille og roligt lære at lave nogle nye, vegetariske retter. Vi har mange opskrifter på sund, solid middagsmad uden kød, som du kan lade dig inspirere af.

Skal det være endnu nemmere, så prøv en af vores måltidskasser. Vores måltidskasser bliver leveret til din dør og indeholder både opskrifter og ingredienser til aftensmaden. Så slipper du for endnu en tur i supermarkedet i myldretiden. Opskrifterne i kasserne er meget varierede, og du får også opskrifter på nemme retter, der enten er helt vegetariske, eller hvor kødet er skåret ned til et minimum. Så bliver det ikke nemmere at prøve nye retter med mindre kød.

Læs mere om vores måltidskasser

”Hvad skal vi have til aftensmad?” er et evigt tilbagevendende spørgsmål i mange hjem. Det kan være svært at finde på anderledes retter at afprøve og uoverskueligt at skulle kaste sig ud i noget nyt i en travl hverdag. Hvis du er én af dem, der ofte laver de samme retter igen og igen, så kan det være, at du skal prøve en måltidskasse fra RetNemt.dk.

Måltidskasserne er for dig, der savner inspiration til madlavningen og har brug for noget nemt, sundt og smagsfuldt. Kasserne er fleksible – du har mulighed for selv at påvirke indholdet. Se mere om vores måltidskasser her.