Subcategory poster

Kartoffelmos

Kartoffelmos smager bare dejligt. Den cremede, lune mos falder i de fleste mavers smag, og det gør retten populær i mange hjem. Alle kan spise med, når der kommer kartoffelmos på bordet, selv de allermindste uden tænder smæsker den lækre ret i sig.

KARTOFFELMOS

Kartoffelmos kan sagtens udgøre en hovedret i sig selv. Kartoffelmos er nemlig dejligt mættende, og serverer du bacon eller skinke til, mætter det ikke bare ekstra godt - retten får også lidt smag af umami. Du kan for eksempel følge denne opskrift på brændende kærlighed.
Kartoffelmos er også oplagt at servere som tilbehør. Mulighederne er mange, når du skal vælge, hvilken ret din kartoffelmos skal matche, for faktisk passer kartoffelmos til det meste mad. Servér for eksempel din kartoffelmos til en god hakkebøf eller sammen med svinekæber og kålsalat.
Også når du tilbereder selve mosen, har du mange muligheder for valg af ingredienser. Bliv inspireret herunder, hvor vi giver idéer til hvilke sunde råvarer, du kan bruge i din mos.

HVORDAN LAVER MAN KARTOFFELMOS?

Du kan selvfølgelig lave en helt klassisk kartoffelmos - se denne opskrift med kartoffelmos, medister og stuvet kål. Men trænger du til at forny retten, så er her nogle forslag til andre råvarer, som din kartoffelmos kun vil blive endnu bedre af.

Broccoli: Broccoli er sundt og smager rigtig dejligt i en god gang kartoffelmos. Servér broccoli-kartoffelmosen til sprød kuller eller en anden lækker, hvid fisk, som i denne opskrift.


Pastinak: Pastinak og persillerod er blandt de mest almindelige rodfrugter at blande i en kartoffelmos. I denne opskrift serveres mosen til klassiske krebinetter.


Gulerod: Gulerødder tilføjer lidt sødme til kartoffelmosen, og så får retten en flot, orange farve. Du kan eksempelvis servere din mos med bøf stroganoff.


Selleri: Selleri er en anden oplagt rodfrugt til at pifte en kartoffelmos op. Se opskriften her, hvor selleri og kartofler får følgeskab af en hel række rodfrugter og serveres til oksecuvette.


Jordskokker: Disse knolde har en helt unik smag og vil gøre det rigtig godt i en kartoffelmos serveret til boeuf bourguignon.

HVOR KOMMER KARTOFLER FRA?

Kartoffelmos, og kartofler generelt, har vi længe spist meget af i Danmark. Derfor anser du måske kartofler for at være en helt igennem dansk spise. Men faktisk har vi ikke altid spist kartofler herhjemme.
Kartofler kommer oprindeligt fra Sydamerika. Her har man fundet spor af kartoffelplanten helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. Kartofler kom først til Europa i 1500-tallet, og der gik flere år endnu, før vi begyndte at servere dem ved middagsbordene herhjemme.
Kartofler er blandt de mest dyrkede afgrøder i verden. Også herhjemme dyrker vi mange kartofler, blandt andre steder i Lammefjorden og på Samsø.
Kartofler er en vigtig kilde til næring for mange mennesker, og med god grund. Kartofler er nemlig rigtig sunde, og så er de endda også billige og nemme at tilberede. Herunder giver vi nogle gode bud på, hvordan du kan tilberede kartofler næste gang, du står i køkkenet.

KARTOFLER PÅ MANGE MÅDER

Er du ikke lige til kartoffelmos i dag, så er der heldigvis mange andre måder, hvorpå du kan tilberede de sunde, smagfulde knolde. Her er nogle idéer til, hvordan du kan servere kartofler:

  • Kog dem og servér dem med et drys hakket persille.
  • Skær dem i både og bag dem i ovnen med olie og salt på, så du får dine helt egne, grove fritter.
  • Lav hasselback kartofler - skær tynde skiver ned i kartoflerne, uden at skære hele vejen igennem, og bag dem i ovnen med smør på.
  • Har du god tid, så lav pommes anna - skiver af kartofler, smørbagt i lag.
  • Store bagekartofler er også lækre, især med lidt smeltet krydder- eller hvidløgssmør i midten.
  • Kartoffelsalat er endnu en dejlig ret, og ligesom kartoffelmos, kan også kartoffelsalat laves på mange måder med varieret indhold.
  • Brasekartofler er endnu et bud på en lækker kartoffelret. Kog kartoflerne dagen inden og steg dem på panden i fedtstof, helst i smør.
  • Lav en lun og cremet kartoffelsuppe, gerne med porrer, der giver ekstra smag.

Og der findes endnu flere gode kartoffelretter, som med stor sandsynlighed vil sprede madglæde ved middagsbordet.

RETNEMT BRINGER UD

Vi håber, at du er blevet inspireret til, hvordan du kan lave en lækker, hjemmelavet kartoffelmos - eller andre gode retter med kartofler. Vil du gerne fortsætte med at få nye idéer til hverdagsmaden? Så prøv en måltidskasse fra RetNemt.

Vi leverer måltidskasser direkte til dit dørtrin, fyldt med sunde, friske råvarer - og nemme opskrifter på velsmagende retter, som du selv kan tilberede derhjemme. Vores varierede retter tager cirka 30 minutter at lave. Det er nemt og lækkert.