Tips og inspiration til madlavning for mindre børn

Børn, der er involveret i madlavning, vil ofte være mere interesseret i at spise maden. At finde nemme og børnevenlige opskrifter, hvor børnene kan være med til at lave maden, er derfor et klassisk tip til forældre, der har svært ved at få deres børn til at spise maden. Kan man tidligt vække interessen for madlavning, er det sandsynligt, at den vil følge barnet hele livet.

Madlavning med børn: det skal du overveje

For at kunne lave mad med børn er det vigtigt, at det er på børnenes præmisser. Hvad du skal overveje, når du laver mad med børn, afhænger af, hvor gammelt barnet er, og om barnet tidligere har været med til at lave mad. Først og fremmest er det barnets motoriske niveau, der sætter grænsen for, hvad der er muligt. Hvis der for eksempel skal hakkes eller rives, er det vigtigt, at barnet er i stand til at varetage denne opgave. Børnevenlige madlavningsredskaber såsom for eksempel børneknive og skærehandsker kan være en stor hjælp ved opgaver som disse. Tænk på forhånd over opskrifternes forskellige skridt, der involverer kontakt med varme væsker og overflader. Børn skal hjælpes med al håndtering af kogende vand, indtil de er gamle nok. Når de er gamle nok, kan man give børnene madlavningsopgaver alt efter, hvor opmærksomme de er blevet på dem selv og deres omgivelser i køkkenet.

Vidste du, at du med en måltidskasse kan gøre det pærelet at tage børnene med i køkkenet, når der skal laves aftensmad? Med alle ingredienser leveret lige til døren og masser af børnevenlige opskrifter på menuen hver uge er det ingen sag at inddrage børnene i madlavningen, når der skal laves aftensmad for hele familien.

Tips og inspiration til madlavning for mindre børn

Hent inspiration til madlavning for børn

Hvis du har et barn, der kan lide YouTube eller lignende sociale platforme, er der masser af kanaler specifikt om madlavning med børn i hovedrollen. Børn lærer ved at gentage handlinger og er ofte meget opmærksomme, hvis andre børn laver en demonstration. Du kan derfor finde nemme opskrifter til børn på for eksempel YouTube, som barnet ikke engang behøver at kunne læse, for at det kan lade sig gøre at lave maden. Barnet kan også komme med egne forslag til retter efter at have set noget, der var inspirerende. Hvis I tager udgangspunkt i en klassisk opskrift med konkrete ingrediensmål, er et målesæt både praktisk og børnevenligt og lærer børnene at måle ingredienser, allerede mens de er små.

Eksempler på nem madlavning for børn

Vi slutter af med at give lidt inspiration til retter, som de fleste børn synes godt om, og som også er nemme for børn at være med til at tilberede, da ingredienserne er få, og der ikke kræves større præcision og avancerede skridt.

Foruden børnevenlige opskrifter som disse er bagning og børn generelt en god kombination. Det er normalt meget sjovt for børn at se, hvor meget gæring og varme ændrer det, der skubbes ind i ovnen. Derudover synes mange børn, at det er sjovt at ælte en dej – og så er det ret praktisk for dig som voksen at få hjælp til det!

Vil du have mere inspiration til børnevenlige retter, hvor børnene kan være med til at lave maden? Gå på opdagelse i vores store opskriftsunivers, hvor du finder et hav af lækre og børnevenlige opskrifter, der vil imponere både store og små.