Inspiration til hurtig aftensmad til børn

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og overskud til at lave god aftensmad til hele familien. Aftensmaden er et måltid, som de fleste familier spiser sammen. Det stiller særlige krav til, at det bør værdsættes af alle i familien. Heldigvis behøver nem og hurtig aftensmad ikke at betyde, at man hver gang må nøjes med at servere rugbrødsmadder eller færdigretter. Her får du lidt inspiration til lækker og hurtig aftensmad til børn.

Når hverdagen kræver, at tingene går hurtigt

Efter en lang arbejdsdag er det de færreste forældre, der har tid til at bruge flere timer i køkkenet for at lave aftensmad til hele familien. Når hverdagen kræver, at madlavningen går tjept, er der flere måder at lave hurtig aftensmad på. En er at lægge en madplan, så du planlægger ugemenuen i detaljer og på én gang køber alle de ingredienser, du skal bruge til at lave de forskellige måltider. En anden er altid at have et basislager af ingredienser derhjemme, så du nemt kan improvisere et hurtigt aftenmåltid til dine børn.

Her er nogle konkrete tips til, hvordan du laver hurtig aftensmad til børn:

  • Lav aftensmad til flere dage ad gangen og opbevar på køl eller frys, så du nemt kan tø retterne op og varme dem inden servering en anden dag.
  • Hav altid basisvarer som ris, pasta, flåede tomater, bønner, kikærter og andet med lang holdbarhed liggende i skabet derhjemme. På den måde slipper du for unødvendigt og tidskrævende indkøb, og du kan tilberede flere nemme retter med det, du allerede har.
  • Sørg for, at frugt og grøntsager opbevares korrekt i køleskabet for at sikre holdbarheden og hav altid løg, kartofler og gulerødder derhjemme.
  • Lav en madplan, hvor du kan bruge den samme ingrediens i flere forskellige retter. Måske kan du lave mere end en pastaret eller bruge det samme tilbehør flere gange.

Enkel babymad til de mindste

At lave hurtig mad til børn, der endnu ikke kan tygge ordentligt, er en anden slags projekt end at lave en simpel aftensmad til større børn. Heldigvis er babymad ofte meget nemt at lave med en god blender, ved at rive kogte ingredienser eller blot mose dem med en gaffel. Babymad med lidt tekstur kan være bedre end helt glatte puréer, så barnet også vænner sig til at tygge maden.

Sunde snacks til børn

Nem mad til børn, som børnene selv kan hjælpe med

At lave mad med børnene kan virke lidt stressende og uoverskueligt, når det skal gå hurtigt. Men det kan faktisk være besværet værd at inddrage børnene i madlavningen. Jo før, jo bedre. Hvis du allerede tidligt kan vække børnenes nysgerrighed og interesse for mad, vil du kunne drage fordel af det hele livet. Det kan også være med til at gøre det sjovere at stå i køkkenet, fordi det giver dig og dine børn noget kvalitetstid sammen.

Hvordan man bærer sig ad med at lave hurtig aftensmad med børnene afhænger af, hvor gamle børnene er. Er det første gang i køkkenet, eller har børnene mere erfaring med at hjælpe til? Her er nogle tips til, hvordan du kan tilberede hurtig aftensmad i samarbejde med dine børn:

  • Lav en udførlig madplan og hav indkøbslisten klar, inden du tager turen til dagligvarebutikken. Er børnene med ude at handle, kan du give dem ansvaret for at hente visse varer fra listen.
  • Inden I går i gang med madlavningen kan du tænke over, hvilke trin dine børn kan udføre. Du kan for eksempel give dine børn ansvaret for at skrælle gulerødder eller røre i gryden, så maden ikke brænder på, mens du forbereder den øvrige mad.
  • Benyt lejligheden til at fortælle om råvarerne og deres tilberedningsmuligheder, hvis de er nye for børnene.
  • Sørg for at bruge børnevenlige køkkenredskaber.
  • Lad børnene dække bordet, inden aftensmaden serveres.

Hos RetNemt synes vi, at det skal være ret nemt for børnefamilier at sætte god aftensmad på bordet i hverdagen. Vi leverer måltidskasser lige til døren, så du hurtigt kan sætte nem og god aftensmad på bordet, som vil imponere både store og små.