Hvorfor og hvordan bruger thailænderne wokken?

Thailandsk madlavning og wokkens magi

Thailandsk madlavning er kendt for sine kontraster, friskhed og brugen af ​​sprøde grøntsager – og nøglen hertil er deres brug af wokken. Det kan være nemt at forveksle wokken med en normal stegepande, men wokken har sine egne unikke egenskaber, der er med til at gøre thaimad til det, den er. Men hvorfor er wokken så central i thailandsk madlavning, og hvordan bruges den egentlig? Få svaret her!

Varm og effektiv

Thailandsk mad er kendt for at indeholde masser af friske grøntsager med masser af knas. For at disse skal bevare deres sprøde konsistens og ikke bliver gennemstegte og triste, er det vigtigt, at de varmebehandles hurtigt – og det er her wokken kommer ind. Wokkens unikke form giver den en stor overflade, og ved korrekt brug transporterer den varmen meget effektivt. Derudover er ægte wokker lavet af stål, hvilket betyder, at de bliver meget varme, meget hurtigt.

Wokken er kokkens bedste ven

Du har måske set det på restauranter. Kokken smider nogle ingredienser i wokken, giver dem en hurtig omgang med høj varme – og pludselig er maden klar. Wokkens høje varme gør, at smagene forsegles i maden, alt steges jævnt og kan serveres i løbet af få minutter.

Wok: et alsidigt værktøj

Man tænker måske, at thailænderne kun laver stirfry og pad thai i wokken, men den er faktisk meget alsidig. Man kan næsten kalde wokken for hjertet af thailandsk madlavning, da den er som en alt-i-én løsning for thailandske kokke. De bruger wokken til så mange forskellige ting, lige fra stegning og dampning, endda suppe koges i wokken. Det gør det muligt at lege med forskellige teknikker, hvorfor wokken er meget vellidt og hyppigt benyttet i de thailandske køkkener.

Kvalitet betyder noget

Med andre ord, hvis du skal lave autentisk thailandsk mad, skal du have dig en god wok – men det stopper desværre ikke der. For at få fuldt udbytte af wokken skal den bruges over åben ild eller gas, så hele wokken bliver varm, ikke kun bunden. Det er måske svært at opnå i de fleste danske hjem, men du kan komme langt med en god stålwok, og vi synes ikke, du skal lade manglen på åben ild forhindre dig i at lave rigtig god thailandsk mad. Forestil dig en varm wokpande, fuld af farverige grøntsager, saftigt kød og duftende krydderier – det kan næsten ikke blive bedre, vel? Så prøv kræfter med wok-stegning, husk blot at få wokpanden rigtig varm, inden du går i gang. Det er nøglen til god thailandsk madlavning.

Blev du helt lækker sulten nu? Så find forklædet frem og prøv kræfter med 5 favoritter fra det thailandske køkken, der giver rig mulighed for at afprøve nye madlavningsteknikker med en wokpande.

5 favoritter fra det thailandske køkken