We care - TIMM CARES - do you?

WeCare er måltidskasser lavet af danske topkokke for at støtte verdens fattige.Timm Vladimir har lavet 6 spændende retter.


spis og støt

Timm Vladimir er ambassadør for CARE Danmark og har i den rolle besøgt Laos i sommeren 2017. Dels for at opleve CAREs arbejde på egen hånd – dels for at samle inspiration til en række opskrifter til RetNemt.

RetNemt Måltidskasser støtter CARE Danmarks arbejde, fordi det bygger på princippet ’hjælp til selvhjælp’. Det handler om mulighed for klimatilpasning, retten til jord samt bedre muligheder for at handle. Vi håber, du også vil støtte arbejdet. Hver gang du køber en af de lækre WeCare-måltidskasser hos RetNemt, sender vi 20 kr. til CAREs arbejde blandt verdens fattigste. Du kan læse mere om CARE Danmarks arbejde her – og støtte yderligere, hvis du har lyst.

Alle har ret til mad

RetNemt Måltidskasser laver god mad til danskerne, men vi mener, at alle har ret til mad. Det synspunkt deler Timm, og som han siger "...derfor har jeg lavet et nogle super lækre asiatisk inspirerede retter, som du kan prøve derhjemme, sammen med din familie. I og med at du gør det, støtter du også CARE Danmarks arbejde blandt fattige mennesker - som for eksempel i Laos - med at få mad på bordet hver dag."

MASSER AF INSPIRATION

I hovedstaden Vientiane har blandt andet et besøg på restauranten Doi Ka Noi været med til at inspirere Timm Vladimir. Kokken Ponpailin Kaewduangdy - også kaldet Noi – har opbygget en meget populær restaurant, hvor hun laver traditionel laotisk mad af høj kvalitet. Og hun fortæller stolt, at hun har lært at lave mad sin bedstemor. Hendes lille restaurant er meget populær – ikke mindst blandt udlændinge i Vientiane.

Nois køkken bugner af bundter af krydderurter som koriander, sød basilikum og lokal dild. Mange af dem dyrker hun selv – og ligesom grønsagerne i haven rundt om restauranten er alt økologisk. Gæsterne i restaurant Doi Ka Noi kan nyde haven rundt om de udendørs borde.

- Det er rigtigt spændende at lære om mad der, hvor den stammer fra. Når man står i køkkenet med en dygtig kok som Noi, får man en masse detaljer med, som jeg kan tage med hjem og bruge enten direkte eller på nye måder. Det kan man ikke læse sig til, fortæller Timm Vladimir.

Det, der overraskede Timm Vladimir mest i Laos, var, at han mange steder oplevede meget stor kreativitet og opmærksomhed på maden.

-  I mange fattige lande er maden enkel – med få ingredienser. Men i Laos bruger man mange forskellige ingredienser, man arbejder med farverne og mange retter har en kompleks smag, siger Timm Vladimir, der også blev overrasket over, hvor forskellig laotisk mad er fra det thailandske køkken, som danskerne kender ret godt.

Landsbymad

Under sit besøg i Laos var Timm Vladimir også ude på landet og besøgte nogle af de fattige landdistrikter, hvor CARE Danmark arbejder. Her handler det i høj grad om at give de lokale bedre vilkår og hjælp til selvhjælp i forhold til at skabe sig et bedre liv. Også her var der masser af inspiration at hente for Timm Vladimir. Blandt andet i landsbyen Tin Tok, hvor Timm lavede mad sammen med landsbyens indbyggere.

-  Det var både hyggeligt og sjovt at lave mad over bål sammen med de lokale. Folk hyggede sig – og der er spændende at se, hvordan de, selv om de er fattige eksperimenterer, med smag og mange krydderier, fortæller Timm Vladimir.

Der blev fniset meget, da nogle af byens unge piger sammen med Timm Vladimir skulle lave en papaja-salat. Eller rettere holde øje med, hvordan han greb den populære lokale ret an. Men bagefter var der anerkendende blikke og snak, da pigerne fik lov at smage på den færdige ret.

- Det var da sjovt, at de kunne lide det. For jeg skal jo lave nogle retter, som både er eksotiske og bevarer noget af det oprindelige, men samtidig passer til danskernes smag, siger Timm Vladimir.

Rotte til morgenmad

I de fattige områder i Laos, hvor CARE arbejder, går meget lidt til spilde. Indbyggerne er simpelthen nød til at spise stort set alt, de kan få fat i – og det kan nogen gange virke meget fremmedartet. Som for eksempel når indbyggerne i Tin Tok serverer friskfanget rotte til morgenmad. En ret, som Timm Vladimir fik lov at smage.

– Det smagte godt og krydret – og hvis jeg ikke vidste det, havde jeg ikke gættet på rotte, siger Timm Vladimir om den stærkt krydrede ragout. 

– Det er naturligvis ikke noget, jeg selv vil spise derhjemme. Eller forsøge at få andre til at spise. Men når man er ude at rejse, er det sjovt at prøve. Og det var klart en oplevelse, fortæller Timm Vladimir

Glæd dig til at prøve

Her er nogle af de retter Timm har kreeret efter rejsen til Laos - glæd dig til at prøve dem!

Bøfsalat med asiatisk vinaigrette

Karamelliseret gris med spicy kokosris

Mango-papaya salat med tigerrejer og naanbrød



    Få GRATIS fragt 1. gang!

    Lige nu kan du prøve RetNemt.dk og spare fragten.

    Det er helt uforpligtende – du kan nemlig altid melde dig fra igen fra uge til uge.

    Prøv retnemt nu og få gratis fragt 1. gang

    Det gode tilbud gælder kun én gang pr. husstand og ikke i sammenhæng med andre rabatter. Du skal selv melde dig fra igen, hvis du ikke ønsker at fortsætte.