Diætistens 3 enkle tips: Bedre madvaner for hele familien

Sommerferien er så småt ved at være ovre, og vi er mange, som gerne vil vende tilbage til en sundere livsstil. Men hvordan kan vi gøre det nemt og enkelt at få bedre madvaner, der gælder for hele familien? Her er diætistens bedste tips.

Sunde madvaner efter ferien

Sommeren er en tid, hvor man nemt tilsidesætter de gode kostvaner til fordel for en mere uregelmæssig og uhensigtsmæssig kost. Nu er det hverdag igen, og mange familier ser august som en ny start for de sunde madvaner.

Caroline Lutz, der er registreret diætist hos RetNemt Måltidskasser, understreger, at små ændringer kan gøre en stor forskel.

– Sats hellere på små ændringer, der kan holde over tid, end for ambitiøse tiltag, som bliver svære at fastholde og dermed kan føre til skuffelse, siger hun.

Caroline Lutz tror ikke på forbud og kortsigtede metoder.

– Der skal være plads til at spise alt det, man godt kan lide, men ikke altid. Jeg vil hellere fokusere på det, der er godt. Tilføj god mad i stedet for at tænke på det, der skal væk. Vælg grovere brød til morgenmad, så der bliver mindre af det lyse. Tag et stykke frugt til din eftermiddagskaffe, og spring kagen eller slikket over.

Sund mad for hele familien

I en børnefamilie er der som regel mange ønsker og præferencer. Hvordan bærer man sig ad med at lave sund mad, som alle rent faktisk spiser?

– Tacomodellen er genial! Fordel maden i mindre skåle, så alle vælger, hvad de vil have. Så er der ingen, der fravælger hele retten, bare fordi der er noget, man måske ikke bryder sig om. Alle kan spise noget! Et andet tip er at sætte en skål med grøntsagsstænger frem før aftensmaden, når børnene er sultne. Så snacker de spontant på grøntsagerne.

Måltidskasser kan være med til at bane vejen for sundere kostvaner

At abonnere på en måltidskasse er en nem måde for hele familien at opnå sundere kostvaner.

– Du slipper for at planlægge og handle. Når du kommer hjem, laver du bare den aftensmad, som du ved er velsammensat. Vores opskrifter er sunde, næringsberegnede, sammensat af et kokketeam og kostvejledere og indeholder masser af friske råvarer.

Desuden er valgfriheden stor. På ugens menu finder du hver uge et stort udvalg af lækre retter, og du kan nemt skræddersy din ugemenu, så den passer perfekt til dine og familiens ønsker og behov.

– Med en måltidskasse slipper du for spontane indkøb ved købmanden, når du er sulten, og du får præcis, hvad du skal bruge til maden. Har du gode madvaner derhjemme, er det også nemmere at træffe gode valg i hverdagen, når du er træt eller stresset.

Caroline Lutz’ tre bedste tips til at komme i gang med holdbare og sunde madvaner efter sommerferien

  1. Tilføj noget sundt – på den måde undgår du nemmere usunde alternativer. Ved for eksempel at vælge fuldkornsbrød til frokost kan du skrue ned for mængden af lyst brød. Ved at nyde et stykke frisk frugt til eftermiddagskaffen kan du nemmere takke nej til et stykke. Får du lyst til en snack sidst på dagen, kan du i stedet for chips servere friske grøntsagsstænger til dippen.
  2. Fysisk aktivitet skal være drevet af lyst, ikke pligt. Dyrk motion, du nyder, og gerne med en ven. Tag til badminton med en ven, træn med fitnesscenteret med et familiemedlem eller byd en forhindringsbane med de mindste børn. Og hvorfor ikke holde et gå-møde med kollegaerne? Alt tæller!
  3. Spis en varieret kost. En varieret kost giver os gode forudsætninger for at få alle de næringsstoffer, vi har brug for. Med en måltidskasse får du retter, som er varierede, sunde og lækre! Opskrifterne er ernæringsberegnet ud fra de nordiske ernæringsanbefalinger og er desuden tilpasset for at sikre minimalt madspild.