Subcategory poster

Wok-opskrifter

Wokmad er blevet en del af danskernes madplaner og en ret, som rigtig mange tyer til, når der skal aftensmad på bordet. Det er ikke uden grund. Wokmad er nemlig nem mad! Det er lækkert og kræver ikke lang tilberedningstid, så det er en perfekt hverdagsret til travle aftener, hvor aftensmaden skal kunne laves hurtigt. Ingredienserne i den lækre ret er kød og ikke mindst masser af grøntsager samt smagfulde saucer og krydderier. Det betyder, at wokmad i udgangspunktet er sundt, og altså også kan spises med god samvittighed.

AFTENSMAD PÅ DEN ASIATISKE MÅDE

Wok er en betegnelse for en rundbundet gryde, der oprindeligt stammer fra Asien. Selvom wokken egentlig er en relativ stor gryde, er den formentlig bedst kendt i pande-udgaven, der er noget mindre. Det er da også den, der er at finde i mange danske køkkener. Hvis du endnu ikke er så heldig, at du har en wokpande derhjemme, kan en almindelig sauterpande eller stegepande også bruges. Et andet ord for wokmad er ”Stir fry”, da netop dette også består af grønt, kød og krydderier stegt på en pande.

MASSER AF VARIATIONSMULIGHEDER

Opskriften på den typiske wokret er simpel – det er grøntsager, der er skåret groft og kød i strimler, der bliver stegt og oftest vendt i en asiatisk-inspireret sauce som fx sursød-sauce eller lignende. Wokretter spises typisk med ris, hvor risene serveres ved siden af, eller med nudler, der kommes ned i wokken med kødet og grøntsagerne. Med wok får du en ret, der kan laves i et væld af variationer alt afhængig af, hvilke præferencer du har for grøntsager, kød og krydderier. Nogle af de kødtyper, der oftest er hovedingrediens i wokretter, er kylling, oksekød og gris i fedtfattige udskæringer, der er skåret i strimler. Her på RetNemt.dk kan du finde masser af inspiration til wokmaden med alle de forskellige slags kød – se bare herunder, hvor vi har samlet nogle af de bedste.

WOK MED KYLLING OG FJERKRÆ

Hvis det er kylling, du har på lager derhjemme og det, du vil lave din wokret med, kan du bl.a. lave en variant med marineret kylling i wok. Denne serveres med ris. Du kan også lave en indisk-inspireret udgave med Garam Masala, der her er serveret med nudler.

WOK MED OKSEKØD

Er du mere til oksekød end kylling? Hvis det tilmed er en udskæring som oksetykstegsfilet eller lignende, du har liggende på køl, kan du naturligvis også bruge den i wokret. Det kunne fx være i en spændende udgave med spidskål og oksekød, hvor orientalske saucer som fiske- og østerssauce giver smag til rettens mange grøntsager. Et alternativ til ris og nudler, det gængse tilbehør til wok, kan være med wraps, som i denne opskrift på wokstrimler af okse i wrap med sød chilisauce.

WOKMAD MED SVINEKØD

Svinekød fungerer også godt som indhold i en wokret. Det gælder især med strimler af skinkeinderlår, som det er tilfældet her med wokstrimler i oystersauce, der serveres med ris – og i denne lidt anderledes, men lækre thai-wok med skinkestrimler og blommer.